Food. Yoga. Wellness. När det medvetna valet blir det självklara

Som kostrådgivare, hälsocoach, yogalärare och föreläsare erbjuder jag flera tjänster för ditt välmående. 

Publicerad 2018-05-23

Sparrissäsong, lite fakta och recept!

Sparrissäsongen är äntligen här! I Sverige är den som bäst en kort tid under maj och juni. Åt helt fantastiskt goda sparris från Gotland häromveckan som jag hittade på min lokala Coop.

Sparrisen tappar näring relativt snabbt och bör därför ätas så färsk som möjligt, ännu en anledning att äta nu i säsong.

Dessutom innehåller den många bra näringsämnen, bl a fibern inulin som främjar produktionen av den viktiga smörsyran, antioxidanterna flavonoider och karotenoider, (ja t.o.m den vita sparrisen), C-vitamin, E-vitamin och folat.

Den är alltså antiinflammatorisk och gynnar tarmfloran, men har även utrensande aminosyror och verkar uppiggande! Och den sägs främja hjärt-och kärlsystemet och motverka depression. Så det är bara att sätta igång och frossa!

RECEPT

Som alltid grillar vi mycket så här års och då är sparrisen perfekt som vegoalternativ eller tillbehör. Här kommer två enkla och snabblagade recept. Välj själv hur du tillagar sparrisen och sen lägger du på tillbehören.

Sparris behöver inte lång tillagning, bara några minuter så att den fortfarande har tuggmotstånd.

Ett tips är att bryta av stjälken, den nedersta delen, istället för att skära. När man bryter går den av på precis rätt ställe.

Sparris med Parmesan, pinjenötter och citron

Sparris med parmesan, pinjenötter och citron

Ingredienser ca 4 personer: I knippe sparris, 100 gram parmesan, 2 msk pinjenötter, 1/2 citron, olivolja, salt och svartpeppar.

  1. Tillaga sparrisen på valfritt sätt, (koka, rosta, stek eller grilla, max några minuter).
  2. Rosta pinjenötter i stekpanna med lite havssalt, tills gyllenbruna.
  3. Lägg sparrisen på en tallrik, strö över pinjenötter.
  4. Skiva parmesan över med en osthyvel.
  5. Blanda ca 1 dl olivolja med juicen från 1/2 citron, salt och svartpeppar. Ringla över och servera.
 

Sparris med jordgubb, rostade hasselnötter och brynt smör

Sparris med rostad hasselnöt, brynt smör och jordgubb

Ingredienser ca 4 personer: I knippe Sparris, 10 jordgubbar, 1/2 dl hasselnötter, 25 gr smör, havssalt.

  1. Tillaga sparrisen på valfritt sätt, (koka, rosta, stek eller grilla, max några minuter).
  2. Rosta hasselnötterna tills de fått färg och skalen börjar lossna. Lägg dem sedan på en ren kökshandduk och gnugga bort skalen. Hacka grovt.
  3. Lägg smöret in en kastrull och bryn tills gyllenbrunt och doftar nötigt.
  4. Lägg sparrisen på en tallrik, strö över hasselnötterna.
  5. Ringla över smöret och havssalt.
  6. Skiva jordgubbarna tunt och lägg överst.

PS: Har du också funderat på varför många får illaluktande urin kort efter dom ätit sparrisen? Det är ca 40% som får det och jag hittade följande info på sparris.se:

"Helt banalt så handlar det om en kemisk reaktion som förekommer hos många men inte hos alla. Sparris innehåller flera svavelhaltiga substanser. Att det är ungefär samma som förekommer hos ruttna ägg och lök samt hos skunkar gör inte det hela bättre.

Redan 20-30 minuter efter sparrisintaget har matsmältningen satt igång en kemisk reaktion som frigör sulfatdoften. Eftersom sparris också innehåller urindrivande ämnen så dröjer det inte länge förrän man måste gå på toaletten och upptäcker doften. Detta är ingenting farligt och doften går över efter några timmar."

 

Instagram och FB: charlottef.se, www.charlottef.se

Boka yogaklass Boka resa Boka onlinekurs