Perfekta till em kaffet, som mellanmål och till frukost. Dom är fiberrika, supergoda och mättande. Vill du inte göra dem veganska finns alternativa ingredienser i receptet.
Ingredienser:
- 1 dl kokosolja, (Kan bytas mot smör)
- 3 dl nötter, (tex valnöt eller cashew)
- 3 dl havgregryn
- 1 dl mandelmjöl
- 1 tsk vaniljpulver
- 0,5 dl linfrön
- 0,5 dl sesamfrön
- 1,5 dl riven kokos
- 1 dl finhackade färska dadlar
- 1 -2 msk kokossocker (kan bytas till honung). Smaka av tills du får den sötma du gillar.
- Några nypor havssalt
- 2 chiaägg: 2 matskedar chiafrön och 4 msk vatten (Kan bytas till 3 ägg)
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smält kokosolja på spisen och låt svalna.
- Mixa nötterna i matberedaren i till crunchy.
- Kärna ur och finhacka dadlarna.
- Blanda chiaäggen; 2 matskedar chiafrön med 4 msk vatten, rör runt och låt svälla.
- Häll ner nötterna och blanda med fettet i en bunke
- blanda ner alla andra ingredienser
- Blanda ordentligt och låt ligga och sätta sig en stund.
- Valfri smaksättning, blandas ner i smeten:
- 50 gram finhackad 80-100% mörk choklad eller kakaonibs
- 50 gram nötssmör (tex jordnöt, mandel eller hasselnötssmör)
- Några tsk Kanel, kardemumma eller ingefära.
- Klicka ut 15 kakor på bakplåtspapper, platta till och forma.
- Grädda i mitten av ugnen i 175 g i ca 15 minuter min.
- Låt svalna. Går bra att frysa in.
Jag finns också på Instagram och Facebook