Food Yoga Lifestyle När det medvetna valet blir det självklara

Som yogalärare, livsstilskonsult, föreläsare och författare erbjuder jag flera tjänster för ditt välmående

Charlotte lagar mat.

KOST

”Med rätt kost får jag rätt energi och näring som behövs för en balanserad, fokuserad, energisk, frisk och harmonisk vardag”

Egentligen är det enkelt. Den mat som är bäst för oss, våra djur och för vår miljö är den som består till största delen av växtbaserade råvaror, äts i lagom mängd och i så naturlig form som möjligt. Jag refererar därför ofta till citatet “Eat food. Not too much. Mostly plants”, av Michael Pollan. Utgår vi från riktig hemlagad mat på naturliga råvaror, gärna lokalt odlade och i säsong, har vi kommit en bra bit på vägen mot hållbar kosthållning.

Vad menas då med så naturlig form som möjligt? Det är helt enkelt råvaror och livsmedel som är minimalt processade, naturligt eller ekologiskt odlade, kommer från gårdar där djuren fått beta gräs utomhus och växer eller produceras i vår närhet.

När vi i första hand utgår från naturens egna skafferi i form av frukt, grönsaker, baljväxter, rotfrukter, örter och kryddor, toppar med fiberrika spannmål som quinoa, fullkornsprodukter och surdegsbröd samt essentiella fetter från olivolja, avokado, nötter, fet fisk och ägg och sist men inte minst fullvärdiga proteiner från naturbetande djur har vi skapat en hållbar måltid. Om vi dessutom undviker ultra processade produkter helt och ger matlagningen mer tid och kärlek samt varierar ingredienserna ofta så skapar vi enkelt ljuvliga smaker och fullvärdiga, näringstäta rätter med mindre påverkan på miljön och plånboken.

I mina föreläsningar, kurser och workshops går jag på djupet om varför vissa råvaror och mat är bättre än annan och hur vi kan maxa näringsupptaget. Men också när, var och hur vi ska äta för bästa upplevelse.

Citat om mat.

Eftersom varje människa är unik och har olika förutsättningar anpassas mina rekommendationer i privata kostrådgivningar efter varje persons livssituation. Det handlar om att förstå vad som orsakat obalansen, ändra till bra vanor och en hållbar förändring.

Här kommer några generella tips på bra kosthållning:

  • Börja alltid med grönsakerna
  • Ät varierat och i många olika färger
  • Laga mat från grunden
  • Välj råvaror med omsorg
  • Välj gärna närodlat, i säsong och ekologiskt
  • Ät lagom portioner
  • Undvik småätande

Vill du veta mer och behöver du hjälp att förbättra din kost? Hör gärna av dig direkt till mig via mail charlotte@charlottef.se eller telefon, 070-461 61 45, så hittar vi en lösning som fungerar för dig.

Boka yogaklass Boka resa Boka Work Life Balance kurs