Livsstilsresa till den blå zonen Cilento
Ett besök i den hemliga blå zonen med Henrik Ennart och Charlotte Fredriksson - Nya datum kommer snart!
I samarbete med Go Active Travel, Henrik Ennart och SvD Accent.
Cilento i sydvästra Italien har intresserat forskare i flera år med sina uppseendeväckande många invånare runt 100 år. Här finns dessutom ett ovanligt lågt antal hjärtsjuka och få som drabbas av Alzheimers.
Tillsammans med vetenskapsjournalisten och författaren Henrik Ennart och yoga- och hälsoentreprenören Charlotte Fredriksson går vi på djupet för att få en del av svaren på varför och hur vi kan leva ett långt, friskt och lyckligt liv. Henrik och Charlotte har tillsammans skrivit boken Den goda maten - Medelhavets smaker, livsstil och hemligheten bakom friskt åldrande, som bygger på fakta om Cilento, forskningen bakom friskt åldrande och om möten med familjer som bor i området. På resan besöker vi flera av dessa familjer och äter den mat vars recept finns i boken.
Cilento är platsen där Medelhavskosten första gången beskrevs i början av 1950-talet. Den mat vi äter är just av det slag som vanliga människor i regionen traditionellt har ätit till vardag och fest. Vi bjuds snarare på läckra hemlagade måltider än på modern restaurangmat. Som i all Medelhavskost består basen av grönsaker, inte minst tomat, aubergine och lökväxter, många olika vilda örter, baljväxter, olivolja, surdegsbröd gjort på lokala vetesorter och rött vin. Typiskt för Medelhavskosten i Cilento är förstås även pastan. Det mesta som fångades i havet såldes vidare och själva åt människorna framför allt ansjovis. Allt var ekologiskt, närodlat och närproducerat. Ibland kallas den här kokkonsten för "de fattigas rika mat".
Det här är en resa för dig som vill uppleva en genuin del av Italien där det lokala livet, så långt ifrån massturism som möjligt, presenteras från hjärtat av lokalborna.
Varmt välkomna att följa med!