Food Yoga Lifestyle När det medvetna valet blir det självklara

Som yogalärare, livsstilskonsult, föreläsare och författare erbjuder jag flera tjänster för ditt välmående

Publicerad 2024-03-21

Mars är som någon vitsigt uttryckte det "djävulens månad”

Vi luras år efter år att tro att våren är på väg och influensaperioderna över, men ack så fel vi har. Bakslag efter bakslag kämpar vi oss ända fram till påsk. Men oavsett väder så är i alla fall ljuset tillbaka, det må vara kallt men tar man sig ut tidigt på morgonen med krispig luft och solen i ögonen så är allt förlåtet.

Skiftet mellan vinter och vår är både underbar och frustrerande. Längtan efter pånyttfödelse, utrensning och omstart är stor men tröttheten och den utdragna övergången i årstiden gör att vi lätt stagnerar. I mars börjar även längtan efter sommarmat, sommarkläder och sommardrinkar smyga sig på, men den som testat att ta ett glas rosé i marssolen vet att det inte infinner sig någon som helst sommarkänsla…

Efter vintern när vi känner oss som mest trötta och låga och vi äntligen tror att det vänder kan ljuset paradoxalt nog göra oss mer trötta än pigga, varför? Övergången från en årstid till en annan är nämligen förvirrande för vår cirkadiska (inre biologiska) klocka som styrs av hormoner. Trots att solen frisätter ett hormon, betaendorfin, som är både beroendeframkallande och smärtlindrande, och strålarna som gör att serotoninet ökar vilket gör oss lyckliga och glada, så kan vi märkligt nog bli både nedstämda och trötta.

För att pigga upp sista halvan av mars, mota vårtröttheten och stressen som kan infinna sig, och boosta immunförsvaret kommer här några tips på humörhöjande träning,mat och återhämtning.

VITAMINBOOSTA

Får du i dig tillräckligt med hälsosam frukt och grönt? Ett tips är att följa årstiderna för att få en bra variation överlag och mer näring från olika vitaminer, mineraler och antioxidanter, samt olika fibrer som stärker immunförsvaret, men också av miljöskäl. I mars är följande i säsong:

Äpplen - rik på fibrer, C-vitamin, pektin och polyfenoler som visat sig ha antiinflammatoriska effekter och god påverkan på tarmfloran

Bär (frysta) - jordgubbar, björnbär, hallon och blåbär är rika på fytokemikalier, exempelvis antocyaniner, som skyddar mot bla hjärt- och kärlsjukdom

Granatäpplen - innehåller stora mängder av C & K-vitamin, kalium, fibrer och fytokemikalier som antocyanin och resvervatrol och skyddar mot inflammation

Citrus - apelsiner, grapefrukt och citron är förutom C-vitamin också rika på fibrer, kalium, kalcium, B-vitaminer, koppar och karotenoider som förknippats skydd mot hjärtsjukdomar.

Kål - brysselkål, grönkål, blomkål och rödkål, innehåller massa fibrer och C-vitamin men också kalcium, järn, fibrer och betakaroten, stärker tarmfloran och immunförsvaret

DAGSLJUS

Mota vårtrötthet och stress i grind. Planera denna tid noggrant, anpassa efter din trötthet och kom ihåg att allt inte behöver hända på en och samma gång. Men ta samtidigt vara på solen och vänj dig successivt.

  • Ställ sakta men säkert om dina rutiner till de längre och ljusare dagarna och kommande sommartiden
  • Ge dig själv minst en kvart om dagen i solljuset men var försiktig speciellt med den tidiga vårsolen när huden är ovan och känsligare
  • Motionera utomhus i dagsljus för att lättare somna på kvällen
  • Ha det ordentligt mörkt i sovrummet på natten för djupare sömn
  • Bli inte stressad av dammiga fönster och noppriga vinterkläder, gör en sak i taget

RUNSTREAK

Nu är äntligen löparsäsongen här. Med torra gator och isen borta är det perfekt tid för att komma igång med löpning eller regelbundna power walks. Just uthållighet och konditionsträning passar bra i övergången från vinter till vår enligt den ayurvediska läran. En runstreak innebär att du sätter ett mål där du springer (eller powerwalkar) varje dag under en viss period

  • Planera ca 2 veckor i taget, sätt delmål
  • Sätt klockan lite tidigare och börja dagen med en runda i morgonljuset
  • Börja med 20 minuter per dag och öka långsamt
  • När du når ditt första mål, sätt ett nytt som är lite längre och lite snabbare
  • Glöm inte att fira delmålen, reflektera över hur du mår och vila en dag mellan målen om du behöver

SÄG FÖRLÅT

Jobbigt men också så skönt efteråt. Våren är perfekt för att rensa ut gammalt groll som ligger och tar energi. Det finns studier, bla från Harvard Medical School, som visat på att det lilla, men ack så kraftfulla ordet ger en direkt ökning i vårt mentala välbefinnande. Motsatsen, att gå runt med ilska och bitterhet, sänker välbefinnandet, må bra hormonerna och energinivåerna.

Fördelar med att säga förlåt:

  • Ångest och depression minskar
  • Stress minskar
  • Sömnen förbättras
  • Blodtrycket sänks
  • Energin och välbefinnandet ökar

UTMANINGAR

Just våren är den tid på året då de flesta av oss längtar efter och behöver en rejäl vårstädning både på insidan och utsidan, likt våra hem. Vi behöver hjälpa kropp och sinne att skapa mer energi genom att rensa ut gammalt.

Fasta

Vi går naturligt över till att ha mindre hunger under våren men hjälper kroppen på vägen genom en fasta. Det finns många olika fastor på olika nivåer, börja med att korta ner ditt ätfönster till 8-10 timmar per dygn.

Motion

Utmana dig i styrka och kondition. Under vintern är det många som håller träningen flytande och nu passar det perfekt att höja nivån på din träning. Kör intervaller, spurta uppför den branta backen du kanske undvikit under vintern, lägg till ett träningspass i veckan, cykla till jobbet.

Hemmet: Vårstäda, putsa fönsterna, rengör skåp och lådor, rensa och tvätta ur kylskåpet. Dammsug, tvätta lister och lampor och skaka mattor. Tvätta täcken och kuddar. Fyll på med nya blommor.

Garderob: Rensa ut vinterkläder och skor, (behåll några enstaka plagg så att du klarar bakslagen), tvätta dem och putsa skorna innan du plockar in dem i vinterförvaringen. Städa garderoben noggrant och köp en doft att lägga in, fyll på med sommarkläderna.

Boka yogaklass Boka resa Boka Work Life Balance kurs