Råa bladgrönsaker innehåller en massa näring, proteiner, antioxidanter och fibrer, men lite kalorier. Vilket gör dem till en av de mest näringstäta råvarorna och betyder alltså att de innehåller stor mängd näring per kalori.
Men trots det ska man, precis som med allt annat, vara försiktig med att äta för stora mängder då just råa bladgrönsaker, framförallt de mörkaste och även rödbeta, innehåller nitrat som omvandlas till nitrit i kroppen. För höga doser kan vara skadligt och orsaka en sjukdom, methemoglobinemi, som försämrar förmågan att transportera syret i blodet. Speciellt små barn kan vara mycket känsliga och bör därför undvika dessa tills dom är över 1 år.
Nitrit och nitrat har dock också hälsofrämjande funktioner i lagom mängd då de kan omvandlas till kväveoxid i kroppen. Det skyddar t ex mot blodproppar, kan bidra till minskat blodtryck och vidgar blodkärlen. Många idrottare dricker därför tex rödbetsjuice före träning/tävling för den prestationshöjande effekten.
Vidare är lagom intag av bladgrönsaker förknippade med minskad risk för flera icke smittsamma sjukdomar såsom hjärt- och kärl samt diabetes 2, och tack vare sin förmåga att omvandla ohälsosamma vita fettceller till de hälsosamma bruna fettceller kan gröna bladgrönsaker bidra till viktminskning och att bevara en hälsosam vikt.
Växtproteinerna i de gröna bladen bidrar med fytokemikalier som bl a skyddar mot oxidativ stress vilket tex påskyndar åldrandet och risken för sjukdom. Du får även i dig antioxidanter så som karotenoider, bl a lutein och zeaxantin, som sägs bidra till en bra ögonhälsa. Dessutom är dom rika på folat (den naturliga formen av folsyra), kalcium, magnesium och k-vitamin. K-vitamin bidrar till att bibehålla ett friskt skelett.
Visste du att de även innehåller små mängder omega-3-fettsyror, mycket fibrer och en molekyl som innehåller svavel och har god effekt på tarmfloran.
Flera bladgrönsaker tillhör familjen korsblommiga grönsaker tex grönkål men även broccoli, bok choi (pak choi) och brysselkål. Alla korsblommiga grönsaker har en unik sammansättning som sägs kunna avlägsna cancerframkallande ämnen.
Alla bladgrönsaker och korsblommiga grönsaker innehåller alltså skyddande mikronäringsämnen och antioxidanter, fytokemikalier, fibrer och klorofyll som minskar inflammation och oxidativ stress, risken för cancer, fetma, hjärt- och kärl och diabetes typ 2.
Tips för er som har svårt att äta och tugga gröna bladgrönsaker. Gör en smoothie. Recept hittar du här.
Tips på bladgrönsaker att blanda ner i din sallad:
- Spenatblad
- Mangold
- Ruccola
- Mache
- Grönsallad
- Pak/bok choi
- Endive
- Grönkål
- Broccoli
- Spetskål
- Brysselkål
- Basilika
- Persilja
- Nässlor
- Kirskål
- Koriander
- Blasten från tex morot och rödbeta.
För recept med en massa olika bladgrönsaker och kålsorter klicka här.
Detta är en del av Hälsoutmaningen 2022, du hittar mer info om den på Instagram och Facebook @charlottef.se.
Följ mig gärna där och på Linkedin.