Food Yoga Lifestyle När det medvetna valet blir det självklara

Som yogalärare, livsstilskonsult, föreläsare och författare erbjuder jag flera tjänster för ditt välmående

Publicerad 2016-04-21

3 enkla och goda fiskrätter du hinner med i vardagen

"Ät fisk minst 2-3 ggr i veckan" lyder Livsmedelsverkets råd. Skolorna serverar max en fiskrätt i veckan så vi måste ju se till att det serveras åtminstone en gång till per vecka hemma. Fisk är inte det lättaste att få i barnen, inte i vår familj i alla fall. Men jag har hittat några varianter, klassiska recept och lite nyare, som funkar för de flesta.

Hemgjord friterad fisk.

  • Välj tex lax eller torsk, skär i kuber.
  • knäck ett ägg i en djup tallrik med lite salt
  • Häll upp valfri mjölsort (vete, durra, bovete, kokos, mandel)
  • Doppa fiskbitarna i ägget, sen i mjölet - lägg dom på en tallrik.
  • Häll upp rapsolja och lite olivolja, alternativt kokosolja i en liten kastrull så att fiskbitarna precis får plats.
  • Koka försiktigt upp oljan och låt den puttra medans du lägger i fiskbitarna, så många du får plats med på en gång. Låt dom puttra i ca 2 minuter, lägg dom på en ny tallrik med lite hushållspapper för att torka av lite av fettet.
  • När du ändå är igång kan du göra samma sak med olika grönsaker.

Detta är en relativt fet rätt men med rätt fett. Toppen för barn. Servera med grönsaker, och om det behövs något mer tillbehör.

Ungsbakad fisk.

  • Välj valfri fisk i hel bit eller filéer.
  • Sätt ugnen på 120 grader.
  • Marinera fisken i olivolja, tamarisoja, citron.
  • Lägg i lite färska grönsaker i marinaden tex broccoli, blomkål, lök, fänkål.
  • Lägg i en ugnssäker form, salta och peppra efter smak och strö över lite örter.
  • In i ugnen i ca 20-25 minuter
  • Servera med sallad, grönsaker, quinoa och någon av följande sås/dressingar;
    • Blanda 3dl gräddfil med 2 msk persillade.
    • Soja och sesamdressing: Blanda ca 30 g rostade sesamfrön (rostas snabbt i en stekpanna) och 5 dl Tamarisoja.
    • Soja, vitlök och citron: Blanda 1 dl Tamarisoja med 3 dl olivolja, 2 pressade vitlöksklyftor och juicen från 1 citron.

Fisksoppa asian style

Ingredienser 4 portioner

  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 gul lök
  • 3 cm skalad ingefära
  • 150 gr fryst broccoli och eller pok choi
  • 8 skogschampinjoner
  • 3 msk kokosolja eller oliv/rapsolja.
  • 1 burk kokosmjölk
  • 3 msk honung
  • 1 citron
  • 1 lemongrass
  • Chiliflakes (valfritt), salt, peppar, curry
  • 1 kruka Koriander
  • vatten

Gör så här:

  1. Värm kokosoljan i en tjockbottnad kastrull tills het, pressa i vitlök, riv ner ingefäran och den finhackade löken, fräs tills gyllenbruna.
  2. Tillsätt kryddorna; chiliflakes, salt, peppar, curry efter egen smak, Lägg ner 1 citrongräs uppdelad i 3 bitar (tas bort vid servering). Fräs en liten stund på låg värme.
  3. Tillsätt resten av grönsakerna och låt dem få lite färg innan du häller på kokosmjölken.
  4. Häll på lite kokt vatten för att späda, ca 2 dl.
  5. Låt koka upp och sedan sjuda i ca 15 minuter, smaka av och tillsätt mer kryddor vid behov.
  6. Skär fisken i kuber och lägg i soppan, låt sjuda några minuter.
  7. Pressa i citron och honung precis före servering och rör om.
  8. Dekorera med koriander för dom som vill vid servering.
Boka yogaklass Boka resa Boka Work Life Balance kurs