Food. Yoga. Lifestyle. När det medvetna valet blir det självklara

Som kostrådgivare, yogalärare och hälsoföreläsare erbjuder jag flera tjänster för ditt välmående.

Publicerad 2016-02-04

D-vitaminet är så viktigt!

IMG_9327

Den senaste forskningen säger att D-vitaminet är avgörande för hälsan, enligt en artikel i Illustrerad Vetenskap, http://illvet.se/manniskan/halsa/vitamin-d-ar-nyckeln-till-kroppens-forsvar.

Forskare har alltså upptäckt att ­immunförsvaret inte kan aktiveras utan D-vitamin och brist kan vara uppkomsten till bl a cancer, diabetes, depression och barnlöshet. D-vitaminet har alltså tre viktiga funktioner: reglering av immunförsvaret, cellväxten och hormonbalanser.

20130326 004 (10)

Vi får i oss D-vitamin genom att solen skapar det när strålarna når vår hud. Och vi får i oss det genom bland annat fet fisk, ägg och svamp. Om vi är ute och exponerar oss för solen i 20 minuter på sommaren varje dag laddar vi upp den dagliga dosen som motsvarar 250 mikrogram, men för att få i oss det via maten skulle vi behöva äta 1 kg lax...per dag. Eftersom solen är den absolut bästa källan till d-vitaminet kommer tyvärr alldeles för få, framförallt på norra delen av jordklotet, upp i rätt nivåer. Samtidigt får vi lära oss att solens strålar kan ge hudcancer. Så hur gör vi?

Det bästa är helt enkelt att dagligen se till att komma ut och exponera sig i solen - så klart med fortsatt försiktighet så att vi aldrig bränner oss. Öka dessutom intaget av fet fisk och ägg speciellt under vintern.

IMG_9160

 

Boka yogaklass Boka resa Boka Work Life Balance kurs