Food Yoga Lifestyle När det medvetna valet blir det självklara

Som yogalärare, livsstilskonsult, föreläsare och författare erbjuder jag flera tjänster för ditt välmående

Publicerad 2023-07-26

D-Vitaminet är avgörande för vår hälsa

    Enligt flera studier om D-vitaminets påverkan på vår hälsa rapporterar Illustrerad Vetenskap att D-vitaminet bland annat är avgörande för att aktivera T-cellerna och de D-vitaminreceptorer som öppnas för att motarbeta ett angrepp och därmed aktivera vårt immunförsvar. D-vitaminet är också ett hormon som slår på och av gener samt reglerar cellväxt och hormonbalans. Dessutom har en annan studie från Michigan State University visat att när D-vitamin stimulerar genen p53 kan patienter med cancer leva längre.

    Brist på D-vitamin kan leda till livsstilsrelaterade sjukdomar som cancer, diabetes typ 2 och depression men även fertilitetsproblem. När solens strålar når vår hud bildas D-vitamin i vår kropp och vi får även i oss en del via maten som fet fisk, ägg, ost och svamp samt berikade råvaror som mjölk och vissa spannmål. Om vi är ute och exponerar oss för solen i 20 minuter på sommaren varje dag laddar vi upp den dagliga dosen som motsvarar 250 mikrogram, men för att få i oss det via maten skulle vi behöva äta till exempel ett kg lax per dag. Eftersom solen är den absolut bästa källan till D-vitaminet kommer tyvärr alldeles för få, framförallt på norra delen av jordklotet, upp i rätt nivåer. Samtidigt får vi lära oss att solens strålar kan ge hudcancer. Så hur gör vi?

    Det bästa är helt enkelt att dagligen se till att komma ut och exponera sig i solen - så klart med fortsatt försiktighet så att vi aldrig bränner oss. Öka intaget av till exempel fet fisk och ägg samt äta tillskott från hösten och genom hela vintern.

    Beställ gärna dina tillskott här med rabattkoden CHARLOTTEF10 så erhåller du 10% vid köp av Innate, Megafoods och Greatlife's produkter.

    Boka yogaklass Boka resa Boka Work Life Balance kurs