Food Yoga Lifestyle När det medvetna valet blir det självklara

Som yogalärare, livsstilskonsult, föreläsare och författare erbjuder jag flera tjänster för ditt välmående

Publicerad 2023-08-11

Kantarell, skaldjur och kronärtskocka - Nyttigt och supergott!

Hur gott är det inte med kantareller och skaldjur, höstens nyttiga favoriter som också passar bra ihop, och dessutom ihop md den supernyttiga kronärtskockan!

Jag serverar alltid en underbart god kantarell- och kronärtskocksgratäng till kräftorna. Receptet, som du hittar här, kommer ursprungligen från min mamma och är inte bara lätt att laga, vansinnigt god utan också riktigt nyttig. Den är dessutom lågkolhydrat, glutenfri, fiberrik och går att göra mjökfri. Men först lite om nyttigheterna:

Kantareller (och de flesta andra svampar) innehåller bland annat:

  • D-vitamin som är bra för immunförsvaret, skelett och tandhälsa. Svamp är den enda naturligt icke-animaliska källan till D-vitamin (D2) förutom solen.
  • Kostfiber, som gynnar matsmältningen, stärker tarmflorebalansen och frisätter smörsyran butan, läs mer längre ner, som skyddar mot inflammation.
  • Flera viktiga mineraler som selen, mangan, zink, kalcium och järn. C-vitamin, en antioxidant som stärker immunförsvaret och benvävnad.
  • Vitamin B2 (Riboflavin), B3 (Niacin) och Folat (Folsyra) - som tillsammans bidrar till att stärka nervsystem, reglera aptit, omsätta fett, kolhydrater och protein, slemhinnor, cellbildning, tillväxt och röda blodkroppar, samt stärka synförmågan och hjärnans funktion.
  • Viktiga antioxidanter, bl a glutation, som stärker immunförsvaret. Ca 3 g protein, 0,5 g fett och 2,7 g kolhydrat, 2,3 g fibrer per 100 gr = energisnålt och kan därför bidra till en sund vikt.
  • Innehåller även mycket vätska och är basisk vilket stabiliserar pH-värdet i magen som stöttar vår mag- och tarmfunktion. En sur kropp gör oss trötta, försämrar vårt immunförsvar och triggar igång inflammationer.

Kronärtskocka innehåller bland annat:

  • Viktiga kostfiber som går osmält ner till tjocktarmen. Där göder den dina goda tarmbakterier, bildar antiinflammatoriska fettsyror, som butan, som också sägs lindra IBS och sist men inte minst stärker de vår tarmslemhinna och skyddar mot läckande tarm. En riktig hjälte för att hålla tarmfloran i balans.
  • Vitamin A, B6, kalcium, magnesium och järn.
  • Andra hälsofrämjande effekter sägs vara att den stabiliserar levern, sänker blodsockret, driver ut vätska, kickar igång tarmrörelsen och förbättrar matsmältning.

Skaldjur är en bra källa till:

  • Vitamin B12 är det som verkligen sticker med 145% av RDI.
  • Protein, D-vitamin, (som ju är bra att börja fylla på med redan nu inför vintern).
  • Selen, ett viktig mineral för immunsystem, leverns funktion och är även en kraftig antioxidant som skyddar mot fria radikaler som bl a påskyndar åldrandet.
  • Dessutom får vi i oss den essentiella fettsyran Omega 3 som bland annat skyddar hjärnan mot nedbrytning.
  • Tryptofan, en essentiell aminosyra som vi bara får i oss via födan, finns också banan, mandlar, kött och ägg. Den behövs för att producera serotonin, vårt ”må bra” hormon, som i sin tur producerar melatonin, hormonet som gör oss trötta och förbättrar vår sömn.
  • B12, Kobalamin, behövs för bildandet av röda blodkroppar, motverkar trötthet, stärker nervcellerna, den psykologiska och immunsystemets normala funktion och cellernas omsättning.
  • B3, Niacin, som bidrar till normala slemhinnor, ämnesomsättning och normal hud. Folat (heter folsyra som tillskott) som är viktig för tillväxt.
  • E vitamin, en antioxidant, som skyddar cellerna från skadliga ämnen, sk fria radikaler.

Receptet på denna gudomliga gratäng hittar du här.

Jag finns också på Instagram och Facebook

Ciao:)

Boka yogaklass Boka resa Boka Work Life Balance kurs