Food Yoga Lifestyle När det medvetna valet blir det självklara

Som yogalärare, livsstilskonsult, föreläsare och författare erbjuder jag flera tjänster för ditt välmående

Kantarellgratäng

Kantarellgratäng

En perfekt rätt att servera till skaldjur, sallad eller kött. Om du vill kan du alltid addera mer kantareller.

Min mamma bjöd ofta på en gudomligt god kantarellgratäng när jag växte upp och den serverades alltid till kräftor. En spannmålsfri rätt där pajbotten är utbytt till fiberrika kronärtskocksbottnar.

Recept 4-6 personer beroende på vad du serverar till

  • Ca 1-1,5 liter kantareller (det går bra att byta mot andra svampsorter)
  • 2 burkar kronärtskocksbottnar
  • 2 st schalottenlök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 knippe persilja
  • 1 stor klick smör eller ca 1 dl olivolja
  • Valfritt: 1-2 dl grädde eller crème fraiche, havre eller sojaalternativ går också bra
  • 150 gr riven västerbottenost
  • Salt och peppar efter smak

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 200 grader
  2. Ta ur kronärtskocksbottnarna ur burkarna och låt rinna av
  3. Olja en ugnsfast form och lägg bottnarna i formen.
  4. Stek den rensade svampen tills vätskan är ute
  5. Lägg i en stor klick med smör, salta och peppra och stek en stund till
  6. Finhacka löken och persiljan
  7. Lägg ner löken, pressa i vitlöken och stek tills den mjuknat
  8. Om du önskar häll i grädde eller crème fraichen
  9. Låt puttra ihop några minuter till en stuvning, smaka av med salt och peppar
  10. Tillsätt den finhackade persiljan
  11. Bred stuvningen över kronärtskockarna
  12. Strö över Västerbottenost tills det täcker
  13. In i ugnen i ca 20 minuter, tills osten är smält
Boka yogaklass Boka resa Boka Work Life Balance kurs