Food. Yoga. Lifestyle. När det medvetna valet blir det självklara

Som kostrådgivare, yogalärare och hälsoföreläsare erbjuder jag flera tjänster för ditt välmående.

Kantarellgratäng

Kantarellgratäng

En perfekt rätt att servera till skaldjur, sallad eller kött. Om du vill kan du alltid addera mer kantareller.

Min mamma bjöd ofta på en gudomligt god kantarellgratäng när jag växte upp och den serverades alltid till kräftor. En spannmålsfri rätt där pajbotten är utbytt till fiberrika kronärtskocksbottnar.

Recept ca 5 personer beroende på vad du serverar till.

  • Köp eller allra helst plocka ca 1-1,5 liter kantareller.
  • 2 burkar med Kronärtskocksbottnar (finns bland konserverna).
  • 2 st charlottenlök
  • 1 knippe persilja
  • 1 stor klick Smör (eller olja)
  • 2 dl Crème fraiche, havre eller sojaalternativ går också bra.
  • Riven västebottenost. (Visste du att hårdost är naturligt laktosfritt).
  • Salt och peppar efter smak.

Gör så här:

  • Värm ugnen till 200 grader
  • Ta ur kronärtskocksbottnarna ur burkarna och låt rinna av.
  • Lägg dem så att de täcker botten på en ugnsfast form
  • Stek den rensade och delade svampen tills vätskan är ute.
  • Lägg i en stor klick med smör och den finhackade charlottenlöken.
  • Stek en stund och blanda runt försiktigt.
  • Tillsätt hackad persilja, salt och peppar
  • Häll långsamt på Crème fraiche.
  • Låt puttra ihop några minuter till en stuvning, smaka av med salt och peppar.
  • Bred stuvningen och över kronärtskockarna.
  • Strö över Västerbottenost tills det täcker.
  • In i ugnen i ca 15-20 minuter, tills osten är smält.

PS. den går faktiskt att göra helt utan mjölkprodukter eller veganvarianter om du vill ha ett lättare alternativ, byt då ut smöret mot olja, skippa helt Crème fraichen och osten. Förvärm bottnarna i ugnen, lägg på kantarellerna och servera direkt. Inte lika mättande men fortfarande god.

Boka yogaklass Boka resa Boka Work Life Balance kurs