Food Yoga Lifestyle När det medvetna valet blir det självklara

Som yogalärare, livsstilskonsult, föreläsare och författare erbjuder jag flera tjänster för ditt välmående

Publicerad 2018-10-11

10 antiinflammatoriska basråvaror att alltid ha hemma.

Mitt motto och bästa tips för en så antiinflammatorisk kosthållning som möjligt är att alltid försöka äta så varierat, fiberrikt och färgglatt och vända på tallriken. Alltså börja med grönsakerna och därefter lägga till protein, fett och om det behövs ytterligare en kolhydrat.

Det är också viktigt att råvaror är av olika konsistens och innehåll så att det blir en balanserad måltid, lugn mage och hållbar mättnad. 

Det underlättar ju såklart om man är lite planerad och alltid ser till att ha en bra grundutbud hemma med näringsrika råvaror i varierad form.

Här kommer min lista på vad jag nästan alltid har hemma som utgör grunden i ett antiinflammatorisk skafferi:

  1. Kål av olika slag (Vitkål, rödkål, svartkål, grönkål, brysselkål, blomkål, broccoli mm)- Billigt, mycket näring på lite kalorier, fiberrikt och antiinflammatorisk, innehåller stora mängder A, K och C vitamin, kalcium.
  2. Avokado -  full med goda enkelomättade fetter, mycket fibrer och C, E, B6 vitaminer, antioxidanter och folat.
  3. Blåbär - fulla med  antioxidanterna quercetin och antocyaniner. Innehåller massor med B6,C, E, K vitaminer, kalcium, kalium, fosfor, järn och magnesium. Dessutom innehåller blåbär betakarotener.
  4. Citron - C-vitmanin (en citron ger dagsbehovet) fibrer, fytokemikalier. Dessutom verkar den basiskt coh balanserar pH-balansen.
  5. Olivolja - bra källa till omättade fetter, antioxidanten quercetin. Verkar antiinflammtorisk bl a genom sitt innehåll av oleocanthal och skyddar mot åderförkalkning.
  6. Chiafrön - Fantastiskt innehåll av fibrer och när du tuggar dem frigörs ett stort innehåll av den essentiella fettsyran omega-3. (Med essentiell menas något som är livsnödvändigt men som inte kroppen själv kan tillverka och därför behövs tillföras via kosten). 
  7. Spenat - Full med fibrer och klorofyll. Nitrat som omvandlas till nitrit i kroppen och vidgar blodkärlen, folat, järn och C-vitamin.
  8. Konserverade tomater - ja du läste rätt. Vi äter gärna färska tomater men konserverade, tomatpuré och soltorkade är en basvara framförallt vintertid.  Tomten innheåller C-vitmain, fibrer och antioxdanten lykopen och just den tas bättre upp av kroppen varm, vilket innebär att vi gärna lagar tomatsås i olika former.
  9. Majs - Innehåller massor med fibrer bl a resistent stärkelse som stödjer tarmfloran, fosfor och  antioxidanter. Även protein, magnesium, järn, kalium, Zink och B3 .
  10. Äpplen - Mycket fibrer, bla Pektin som gynnar en bred tarmflora och bidrar till produktion av den viktiga smösyran, antioxidanter; lite olika varianter beroende på vilken färg äpplet har.
Havre framför en burk
Havre framför en burk

Jag finns även på Instagram och Facebook @charlottef.se. Följ mig gärna där och på Linkedin.

Boka yogaklass Boka resa Boka Work Life Balance kurs