Food Yoga Lifestyle När det medvetna valet blir det självklara

Som yogalärare, livsstilskonsult, föreläsare och författare erbjuder jag flera tjänster för ditt välmående

Publicerad 2022-10-07

Ät havre!

Havre är ett av det nyttigaste sädesslagen vi kan välja. Det odlas främst i Europa och Nordamerika men även i många andra delar av världen och utgör en viktigt stapelvara både för människan men också som foder.

Havre är inte bara en billig, klimatsmart och mättande råvara utan även en riktigt bra näringskälla till vitaminer, mineraler, antioxidanter, fleromättade fettsyror och en speciell sammansättning av proteiner. Men framförallt innehåller den kostfibern betaglukan.iga enzymer. Kål tillhör korsblommiga grönsaker som anses bland de nyttigaste vi kan äta.

Hälsofördelar med havre:

  • Den vattenlösliga kostfiberrn, betaglukan, utvecklas till en geléliknande massa som gör att mättnadskänslan ökar och vara längre men också att näringsupptaget går långsammare och bidrar till ett stabilare blodsocker.
  • Betaglukanen tas upp i tjocktarmen vilket betyder att mer gallsyra behöver produceras. När mer gallsyra produceras använder kroppen "det onda (ldl) kolesterolet" som finns i kroppen vilket bidrar till sänkt kolesterolhalt!
  • Betaguklanens alla funktioner bidrar till en jämnare vikt och kan främja viktnedgång
  • Havre är bl a rikt på B-vitaminer och magnesium som bl a främjar ett balanserat nervsystem och muskelfunktion.
  • Havre bidrar överlag till bättre immunförsvar, minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, balanserad tarmflora, bättre matsmältning, fungerade tarmaktivitet och kan minska nedstämdhet och ångest.

Hur äter du helst din havre? Jag älskar blötlagda i tex havremjölk havregryn som fått stå en stund och toppas med nötter och bär.

Under food hittar du flera recept med havre speciellt under frukost, snacks och sötsaker.

Trevlig helg!

Detta är en del av Hälsoutmaningen 2022, du hittar mer info om den på Instagram och Facebook @charlottef.se. Följ mig gärna där och på Linkedin

Havre framför en burk
Boka yogaklass Boka resa Boka Work Life Balance kurs