Food Yoga Lifestyle När det medvetna valet blir det självklara

Som yogalärare, livsstilskonsult, föreläsare och författare erbjuder jag flera tjänster för ditt välmående

Publicerad 2018-10-07

Vad fransmännen äter som stärker deras tarmflora!

Har ni läst Tim Spectors "Matmyten"?

En bok som jag ofta återvänder till och som på riktigt fick mitt intresse för tarmfloran att väckas.

En intressant del i boken handlar om varför fransmän rapporterar färre (4 ggr) dödsfall i hjärtsjukdomar än enegelsmän, och man därför lät göra en studie där man jämförde deras levnadsvanor för att se vad som kunde vara orsaken.

Trots att det på ytan kanske inte ser ut som fransmännen lever speciellt nyttigt med baguetter, eau de vie och blodiga biffar, visade resultatet att det var just delar av deras kost som bidrog till bättre tarmflroa och i sin tur hjärthälsa.

De äter dagligen stor del råvaror som består av levande bakterier, framförallt opastöriserade ostar, rött vin och naturell yoghurt. Till helgen festar dom till med råa ostron, råbiff och maten de äter är oftast tillagad med mycket vitlök och i olivolja, vilket också är gynnsamt. Alla dessa råvaror innehåller massor av levande och goda bakterier och bra fetter som bidrar till en bredare och sundare tarmflora.

En bred tarmflora får vi om vi äter en varierad kost med mycket rå, fermenterad (jäst) och fiberrik mat.

Fibrerna får fransmännen bl a från sin sallad till maten och sin korg med råa grönsaker, Crudités, som oftast serveras med en fet sardellkräm (även här bra fetter) före maten.

En bra tarmflora full med många goda tarmbakterier skyddar oss mot inflammationer som kan leda till sjukdom, samt stärker vårt immunförsvar, hormonbalans, nervsystem, hjärnans funktion, hjärt- och kärlsjukdomar och påverkar upptaget och omsättningen av näring och energi i vår kropp.

Så om du äter en varierad kost med mycket fibrer och bra fetter kan du med gott samvete njuta av god bit ost efter maten och naturell yoghurt till frukosten. Detta styrker också att medelhavsdieten är en av få kosthållningar som sägs var den enda bevisade att kunna ge oss några år extra.

IMG_1580

Trevlig söndag!

Jag finns även på Instagram och Facebook @charlottef.se. Följ mig gärna där och på Linkedin.

Boka yogaklass Boka resa Boka Work Life Balance kurs