Food Yoga Lifestyle När det medvetna valet blir det självklara

Som yogalärare, livsstilskonsult, föreläsare och författare erbjuder jag flera tjänster för ditt välmående

Publicerad 2018-06-23

Superenkel vegoburgare med sötpotatispommes - Recept

Hej!

Hoppas ni har en härlig Midsommarhelg!

För oss blir det, förutom det klassiska midsommarbordet mycket grillande på kvällarna. Och här ute i skärgården är det inte så enkelt att bara åka och handla det man är sugen på.

Så jag var för en gångs skull lite välplanerad och förberedde några vegoburgare, eftersom jag helst inte äter så mycket rött kött längre.

Ett superenkelt recept som både höll ihop bra och var riktigt god, serveras här med sötpotatispommes och surkål.

För ca 6 st burgare/biffar.

  • 2 burkar kidneybönor
  • 1 lök, gärna färsk
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 bit ingefära ca 3 cm
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 kruka koriander
  • 2 msk näringsjäst (kan bytas mot ngt mjöl, tex kikärts, bovete, mandel)
  • 1/2 citron - juicen
  • 1 msk curry (kan skippas)
  • Salt och peppar - ganska mycket
  • 1 dl mandlar - fint hackade.
  • 2 sötpotatisar
  • 1- 2 msk rapsolja
  • Persillade (persilja, salt och vitlök)
  • Surkål ( jag köper frädig antingen från Tistelvind eller ICA's Eko.
  • Sallad, gurka, avokado, tomat, lök, bröd, dressing och ost - som du brukar till vanliga hamburgare.
  • Jag la på en tunn skiva grillad hallumi, tomat, sallad, avokado och surdegsbröd.

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Skala sötpotatisen grovt, lämna gärna lite skal kvar och skär den i pommesfrites form. Blanda runt med ca 1 msk olivolja och strö över persillade (en krydda med salt, persilja och vitlök) och extra salt efter smak.
  • Sätt in potatisen i ugnen ca 25-30 minuter - tills krispiga, rör runt emellan.
  • Mixa alla ingredienser till vegoburgaren utom mandlar, salt, peppar och citron.
  • När det blivit en formbar smet (om för torr häll i lite vatten) blanda ner citronsaft, salt och peppar, smaka gärna av - behövs ofta mer kryddor än man tror.
  • Grovhacka mandlar och blanda ner för hand.
  • Forma lagom stora biffar
  • Grilla eller stek biffarna på ganksa låg värme tills "medium/well done". Låt dom inte bli för välgrillade för då blir dom torra och kan falla sönder.
  • Servera med pommes och surkål, samt de grönsaker och tillbehör du själv gillar.
  • Smaklig måltid!

Jag finns också på Instagram och Facebook

Boka yogaklass Boka resa Boka Work Life Balance kurs