Food Yoga Lifestyle När det medvetna valet blir det självklara

Som yogalärare, livsstilskonsult, föreläsare och författare erbjuder jag flera tjänster för ditt välmående

Publicerad 2018-04-07

Varför är Matchate så nyttigt?

Matchate är ett Japanskt grönt te som anses vara det nyttigaste av alla gröna teer.

Det har ett extra högt innehåll av klorofyll tack vare att det skyddas från solen precis innan det skördas. Sedan ångas bladen varsamt innan det mals till ett fint pulver.

Teet innehåller även höga halter av antioxidanter, speciellt polyfenol som sägs minska högt blodtryck och skydda mot cancer. Antioxidanter mäts i Orac, Oxygen Radical Absorbance Capacity, där Matcha har ca 1400 enheter per gram, jmf med tex goji som ligger på ca 250 och blåbär runt 100.

Det betyder att du inte behöver en så stor dos för att få i dig en bra mängd antioxidanter, vilket är positivt då Matcha är relativt dyrt.

Matchateet verkar uppiggande men ger en långvarig effekt och inte samma kick som te x kaffe. Det verkar även lugnande och sägs minska stress och ångest tack vare sitt innehåll av L-theanin, en aminosyra som ofta rekommenderas vid sömnproblem och oro. Det är även antiinflammatoriskt, sägs stimulera ämnesomsättningen och bromsa åldrandet.

I Japan är Matchateet sedan många hundra år mycket mer än bara ett te, det ingår i den japanska kulturen och innefattar en hel ceremoni, som en ritual, när det ska drickas.

Boka yogaklass Boka resa Boka Work Life Balance kurs