Food Yoga Lifestyle När det medvetna valet blir det självklara

Som yogalärare, livsstilskonsult, föreläsare och författare erbjuder jag flera tjänster för ditt välmående

Publicerad 2016-01-19

Ändra dina vanor - nystart till livslång upplevelse!

Hur många har inte sagt; nu är det nystart, nu ska jag ha en vit månad eller detoxa dagarna efter nyårsafton? Det är inte så konstigt egentligen eftersom de flesta av oss släpper på träningsrutiner, äter mer och rör oss mindre överlag under jullovet. Men som någon klok person sa, det viktiga är inte vad vi äter mellan jul och nyår utan mellan nyår och jul.

Faktum är att endast 2% av alla snabba dieter fungerar resten av livet. Därför är det bättre att ändra vanor och hitta en hållbar livsstil.

Men vad är det som gör det svårt att äta bra, stressa mindre och träna kontinuerligt?

När det kommer till maten är det bland annat så att dopaminet, en signalsubstans och nyckelspelare i hjärnans belöningssystem, triggas av kombinationen söt, fet och salt mat. Vi känner vällust och välmående och vill gärna fylla på med mer. Dessutom ökar hela tiden gränsen för när vi känner oss nöjda vilket gör att vi äter mer för att uppnå samma njutning.

På samma sätt kan vi styra vår hjärna åt andra hållet – men det krävs mycket disciplin – eftersom upplevelsen av nyttig mat tar längre tid innan vi lär oss minnas. Det kan jämföras med att träna – vi vet att vi mår bra av att träna men ändå kan det kännas omöjligt och vi har svårt att ta fram ur minnet av hur skönt det är efteråt – där och då är det lättare att minnas hur skönt det är att krypa ner i soffan.

Så hur kan vi komma över lusten att äta dopamintriggande mat och slappa i soffan?

Svaret är uthållighet, rutiner, tålamod, smarta mål och att vi ändrar våra vanor sakta men säkert. När vi ger det tid, anpassar efter våra egna förutsättningar och reflekterar kontinuerligt över hur vi mår av den nya livsstilen lägger vi de bra upplevelserna av välmående på minnet. Tack vare det blir det lite lättare att stå emot frestelserna varje gång vi är på väg att falla ur eller tillbaka.

Sakta minskar och vänjer vi oss av med socker, salt och fel fett och ökar på med bra mat och daglig motion. Det kommer krävas disciplin och rätt inställning. Men när man väl har genomfört en förändring och upplever skillnaden det är då det kommer att fungera – resten av livet!

Quote från Mirko Cavar
Boka yogaklass Boka resa Boka Work Life Balance kurs