Food Yoga Lifestyle När det medvetna valet blir det självklara

Som yogalärare, livsstilskonsult, föreläsare och författare erbjuder jag flera tjänster för ditt välmående

Publicerad 2018-07-03

Intensiv yoga workshop med Chuck Miller

Vad är yoga? Kan yoga läka dig? Vad är yoga för dig? Varför gör du din practice? Vad har du för omedvetna vanor? Vad är viktigast; andas in eller andas ut? Fem dagar intensiv yogaworkshop har passerat på Yogayama i Stockholm, med Chuck Miller som lärare. Ovan är några av frågorna han ställde och som dök upp i mitt huvud. Det var mycket att ta in, smälta och sen förstå hur jag kan använda mig av det i framtiden.

Chuck Miller är en av de stora lärarna inom Ahstanga Vinyasa, Yoga, som har studerat för Sri K Pattabhi Jois. Chuck inspirerar yogisar och lärare över hela världen med sin undervisning som går på djupet inom filosofin, teorin, tekniken, andningen och förståelsen för den egna individen på och utanför mattan.

Det var minst sagt intressanta och roliga dagar där vi utgick från positionen Samasthiti som en genomgående grundposition för all yoga, oavsett sittande, stående eller flödande.

Att lära sig stå igen var först frustrerande innan man försod vad det ledde till, och samtidigt så otroligt lärorikt. Det gav en djup förståelse för den egna kroppen, var man har sina "kroppsdelar", sina "samskaras" (vanor) och hur man andas. Även vad det gör för skillnad när man tiltar bäckenet, andas in i baksidan av revebenen och använder hela fötterna som grundligt pressar ner i golvet.

Det gör stor skillnad i positionen när man förstår att "we rise buy pressing down", alltså genom att först pressa ner fötterna kan vi lyfta uppåt.

Vi fokuserade länge på de "4 corners of the feets", och verkligen känna skillnaden på att använda hela fötterna, skifta vikten till olika sidor och vad som händer längs med benen.

Vi pratade om allt mellan himmel och jord men en sak som verkligen fastnade hos mig var "the body responds better to kindness than force". Mycket tänkvärt i ett samhälle där så mycket handlar om att pusha oss själva.

Sammanfattnignsvis jobbade vi med hur vi kan var mer närvarande, hitta en bättre balans, bli medvetna om våra mönster, rensa tankar och vara mer sanna mot oss själva!

Att förstå var vi själva står och mår och kunna hantera det för att få bättre kontroll, (slippa var slav under våra mösnter) och därigenom lättare hitta en väg framåt mot det vi vill vara.

En del av detta har jag haft förmån att gå igenom tidigare med mina andra lärare som i sin tur studerat för Chuck, men givetvis tål det verkligen att upprepas om och om igen för att verkligen etablera och kunna komma åt och förstå vårt innersta, riktiga jag.

För mig blev det här ytterligare en påminnelse om hur viktigt det är att skynda långsamt, stanna upp i allt från en yogaposition till situationer ute i livet.

Att lyssna till någon med så stor yoga- och livserfarenhet gör mig både ödmjuk inför och otroligt tacksam att ha yogan i mitt liv.

Så vad är yoga för mig? Det kan jag fortfarande inte helt svara på men med det sagt, ser jag mycket fram emot att fortsätta utvecklas och fördjupa mig inom yogan både som utövare och lärare i många år framöver.

Tack Chuck för en mycket givande vecka och Yogayama som bjöd hit honom. (PS. Han kommer tillbaka till Yogayama nästa år, missa inte det!)

Jag finns också på Instagram och Facebook

Boka yogaklass Boka resa Boka Work Life Balance kurs