Food Yoga Lifestyle När det medvetna valet blir det självklara

Som yogalärare, livsstilskonsult, föreläsare och författare erbjuder jag flera tjänster för ditt välmående

Publicerad 2018-02-10

Vabruari - kosttips för att boosta immunförsvaret

Vabruari har lagt sig som en våt filt över många och hela familjer ligger deckade i influensor av olika slag. För vissa känns det kanske meningslöst med tips om att äta bra, röra på sig, sova mm för att boosta immunförsvaret.

Men faktum är att vi faktiskt kan hindra, lindra och bota besvären eller åtminstone snabbare ta oss tillbaka genom att, förutom vila och motion, bl a äta mycket antioxidanter, fibrer och rätt fett; antiinflammatoriska råvaror med andra ord.

Denna mat motverkar inte bara inflammation utan stöttar vårt immunförsvar, förbättrar kroppens förmåga att ta upp näring och balanserar vårt hormonsystem.

Vårt immunförsvar sitter ju till ca 80% i tarmarna och är beroende av goda bakterier för att fungera optimalt. Tarmfloran, som består av ca tusen olika stammar och biljontals bakterier, lever i balans i tarmen när de goda bakterierna har övertaget över de onda.

En sund tarmflora bryter ner maten bättre, tar upp näringen, rensar ut toxiner och förbättrar vårt immunförsvar genom att bl a öka aktiviteten hos de vita blodkropparna och hämma tillväxten av skadliga bakterier.

Här följer några enkla kosttips som du kan tänka på för att stärka din tarmflora och således ditt immunförsvar.

  • Ät färgstarkt från frukt och grönt och gärna flera olika färger samtidigt för bästa upptag och effekt. Antioxidanter finns i färgen på frukt och grönt och skyddar oss bl a mot fria radikaler som bryter ner våra celler. Dessutom tas de upp i tarmen där bakterierna livnär sig och ökar i antal, samt stärker immunförsvaret.
  • Addera antiinflammatoriska kryddor som gurkmeja, kryddnejlika, kardemumma, chilli, kanel, ingefära och vitlök. Gurkmejan, som anses en av de starkast antiinflammatoriska kryddorna, tas upp lättast varm, så krydda din mat eller gör en underbart god Golden Milk.
  • Ät mycket fibrer (sk prebiotika) från råa grönsaker, fullkorn, bönor, färsk frukt, frön och nötter. Försök framförallt få i dig resistent stärkelse, en typ av fiber som går onedbruten ända till grovtarmen där den bryts ner av bakteriernas enzymer och dels göder de goda tarmbakterierna men också framställer korta fettsyror, tex smörsyra, som sägs minska inflammation, täta läckande tarmslemhinna och påverka våra mättnadshormoner. Dessa finns finns framförallt i jordärtskocka, bönor, omogen banan, kall potatis, potatismjöl och cashewnötter.
  • Ät rätt fett - framförallt omega 3 - för bättre upptag - många näringsämnen tas bäst upp av kroppen i kombination med fett. Desstuom är fett bra för att hålla värme, ge mättnad och saktar ner näringsupptaget så att blodsockret inte rusar. Omega 3 - är den fettsyran vi vill få i oss mer av eftersom den är inflammationshämmande och blodtryckssänkande, och den finns i bl a fet fisk, raps- och linfröolja, alger, vissa ägg, avokado, kött från gräsbetande djur, valnötter och chiafrön. Omega 6 vill vi minska intaget av eftersom den sägs stimulerar inflammation, så minska på t ex solrosolja och lättmargarin.
  • Ät probiotika, mat med levande bakteriekulturer som hjälper kroppen att stärka immunförsvaret. Finns i bl a yoghurt, fil, syrade grönsaker, surkål, kimchi, honung, spirulina och kombucha.
Boka yogaklass Boka resa Boka Work Life Balance kurs