Food Yoga Lifestyle När det medvetna valet blir det självklara

Som yogalärare, livsstilskonsult, föreläsare och författare erbjuder jag flera tjänster för ditt välmående

Publicerad 2016-04-07

Golden Milk fortsätter trenda - recept och info.

Golden Milk kom stort förra året och fortsätter trenda bland varma alternativa kaffedrycker tillsammans med bland annat Matchatelatten. Golden milk baseras på gurkmeja, ett riktigt superfood.

Gurkmejan har använts traditionellt som läkemedel och krydda sen urminnes tider i framförallt Indien. Det är tack vare sitt höga innehåll av curcumin som gör den starkt antiinflammatorisk och dess pigment till en fantastisk antioxidant.

(Antioxidanter finns i framförallt frukt och grönt och fungerar som ett skydd genom att neutralisera fria radikaler i kroppen och sänka oxidativ stress som i sin tur kan leda till inflammationsrelaterade sjukdomar och försämra kroppens immunförsvar.)

Gurkmejan tål upphettning och sägs ha positiva effekter på bland annat mag-, muskel- och ledproblem, hjärtat och hjärnans funktion samt matsmältningen. Den tas lättare upp i kroppen varm och tillsamman med te x svartpeppar och fett som kokos.

Är du hardcore kan du mixa 1-2 tsk gurkmejapulver med svartpeppar,olivolja och varmt vatten och shotta den. Lättare är dock att blanda i färsk eller torkad gurkmeja i matlagning och smoothies. Jag använder även curry (som innehåller gurkmeja) i min salladsdressing. Det ger en pikant, god och spännande smak.

Golden milk tycker jag är en av de godaste och enklaste sätten att få sin dagliga dos. Passar perfekt att dricka på kvällen då den är lugnande för mage och sinne.

Golden Milk recept:

Först gör du en Golden Paste som håller ca 1 v. i kylen.

  • Blanda 1,5 dl vatten med 0,5 dl gurkmeja (torr eller färsk), 1 krm svartpeppar, 1 msk (torr eller färsk) ingefära, 1 tsk kokosolja - koka upp och låt sjuda några minuter tills det blir en pasta.
  • Blanda 1-3 tsk av pastan med ca 2,5 dl varm osötad mandeldryck (går att byta ut mot annan växtbaserad dryck).
  • Smaksätt med lite mer kokosolja, honung, och tex kanel och kardemumma efter smak.

Många caféer i Sverige har börjat sälja den och den finns bland annat på Blueberry på deras Hot stuff meny i Stockholm.

Boka yogaklass Boka resa Boka Work Life Balance kurs