Sötpotatisen är lite av en favorit. Jag använder den till allt från pommes frites, röror, rostad i ugn och som chips. Delvis för att den är lite nyttigare än den vanliga potatisen, men framförallt för att det är så gott.
Sötpotatisen är inte en potatissort som man kan tro utan en ört vars rotknölar man äter. Näringsmässigt är potatis och sötpotatis mycket lika, men fördelen med sötpotatisen är att den innehåller massor med antioxidanter, betakaroten, mineraler som järn, folat, kalium, natrium och vitaminerna C- och E. Dessutom innehåller den mer fibrer än den vanliga potatisen och har ett lägre GI.
Sötpotatisen innehåller resistent stärkelse (precis som vanlig potatis) vilket är en viktig fiber som sägs motverka metabolt syndrom (riskfaktorer som kan leda till bla diabetes och hjärtinfarkt). Stärkelsen blir till socker när den upphettas och höjer då vårt blodsocker, men däremot återgår den till att bli resistent om den får svalna innan vi äter den. Så kall sötpotatis är alltså bättre för oss än varm. Ännu en anledning att göra chips av dem.
Recept.
Skala och skiva (valfri mängd) sötpotatis tunt, jag använder en mandolin köpt på Cervera.

Jag passar på att slänga med grönkål när jag ändå håller på. Skär bort stjälken och skär i lite mindre storlek.

Blanda allt med rapsolja och havssalt i en plastpåse och rör om. Här kan du givetvis smaksätta med andra kryddor, vitlök, etc.
Sprid ut på en plåt och lägg i ugnen på 75 grader i ca 45 min -1 h, ta ut när dom är krispiga. För att göra dem RAW sänk graderna till 42 grader, eller 50 som brukar var det lägsta på en ugn, men låt då luckan stå lite öppen och räkna med flera timmar innan dom är klara.

Tyvärr missade jag att ta bilder på de färdiga chipsen...eftersom dom åts upp direkt:)