Food Yoga Lifestyle När det medvetna valet blir det självklara

Som yogalärare, livsstilskonsult, föreläsare och författare erbjuder jag flera tjänster för ditt välmående

Publicerad 2018-09-14

Därför är benbuljongen ett grymt mellanmål - Recept!

Nu när det blir lite svalare och mörkare kan vi äntligen plocka fram den fantastika benbuljongen! En trend som fått fäste och självklart är här för att stanna!

Kollagen är ett naturligt protein i kroppen och står för en stor del av kroppens strukturella uppbyggnad. Ca 70% av huden består av kollagen och den finns även i bindväven som omsluter allt från organ, muskler och skellet.

När vi föds har vi fullt med kollagen och kroppen själv producerar hela tiden nytt genom aminosyror. Samtidigt bryts det hela tiden ner och när vi blir äldre avtar produktionen av vårt egna kollagen. Vi blir stelare, rynkigare och får värkande leder mm.

Som ni säkert visste bidrar kollagenet till just fast och spänstig hy, rörliga leder, starka ben och muskler men också till fungerande tarm och vitala blodkärl. Därför vill vi gärna förse kroppen med extra kollagen genom kosten.

Benbuljong är fullt med motsvarande aminosyror som finns i kollagenet. Den innehåller även hyaluraonsyra som har en stötdämpande funktion och gele som skyddar tarmen. Benbuljong sägs därför lindra Artros och läckande tarm men är också bra för glänsande hår, mjuk hud och slitstarka naglar.

Gelatinet i benbuljong fungerar smörjande, läkande och förebyggande för tarmen och enkelt uttryckt kan man säga att gelatinet spacklar igen de hål som bildats i tarmen på grund av diverse orsaker som stress och fel kost.

Att göra egen benbuljong kräver lite tid men har man väl gjort kan man frysa in portionvis så att det räcker länge. Det är också viktigt att inte blanda ihop detta med de små buljongtärningar vi köper, de har ofta en helt annorlunda innehållsförteckning och inte alls samma hälsofördelar.

Nu finns det som tur är några bra produkter på marknaden för den som vill köpa färdigt, tex denna.

Koka din egen buljong

(Tyvärr finns det inte ett lika hälsobringade alternativ för vegetarianer i detta fall, men det går bra med fisk och skaldjur om man inte vill ha kött)

  • 2 kg ben (nöt, lamm, kyckling eller gris) gärna med lederna kvar eftersom det är där mycket av kollagenet sitter. Om du använder kyckling, så ha med både skinn och ben). Fråga din lokala matbutik med köttdisk efter ben, många ger bort det gratis eller väldigt billigt.
  • 5 liter vatten
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 1 bit rotselleri
  • Saften av 1 citron eller 2 msk äppelcidervinäger
  • 3 lagerblad
  • Svartpeppar – hela korn
  • Salt
Skär upp grönsakerna grovt. Lägg sedan allt i en gryta med benen och låt koka upp. Skumma av och låt sedan sjuda under lock på låg värme i minst 10-12 timmar gärna upp till 18h. Fyll på med mer vatten när det dunstar. När det kokar och kollagenet tillagas blidas det hälsosamma gelatin.

När allt är klart, låt svalna och sila sedan bort alla ben- och grönsaksrester. Frys in i portionspåsar, lätta att ta fram och ta med till jobbet som ett riktigt superfoodmellanmål.

Lycka till!

Jag finns också på Instagram och Facebook

Boka yogaklass Boka resa Boka Work Life Balance kurs