Fröknäcke är ett utmärkt glutenfritt alternativ till bröd och kex. Sen är dom ju också supernyttiga eftersom dom innehåller massor med fibrer och essentiella fettsyror. Jag brukar oftast slänga ihop lite olika frön med lite olja, salt och vatten, ibland lägger jag i lite durra- eller bovetemjöl, beroende på vad jag har hemma.
Här kommer ett recept som du kan använda som grund.
Du kan själv välja om du vill ha "raw" knäcke, alltså ej upphettaade över 42 grader, men har du lite mer bråttom kan du öka till 100 grader. Mest näring behålls dock givetvis vid 42 grader.
Ingredienser:
- 1 dl hela linfrön
- 1 dl sesamfrön
- 1/2 dl chiafrön
- 1 dl solrosfrön
- 1 dl pumpafrön
- ½ dl bovete- eller durramjöl (kan uteslutas).
- 3-4 nypor havssalt
- ev. 1-2 tsk ett valfritt superpulver, tex vetegräs, spirulina, lingon, blåbär eller nypon.
- 1/2 dl rapsolja
- Vatten
Gör så här:
- Värm ugnen till 40 grader alternativt 100 grader beroende på om du vill ha RAW eller inte och hur mycket tid du har.
- Blanda alla fröerna, ev. superpulver och mjöl, och saltet i en torr bunke, blanda ner oljan. Rör runt ordentligt. Häll på vatten tills det täcker, rör runt. Låt svälla en stund tills allt vatten är uppsuget.
- Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och pressa ut smeten jämnt fördelat över plåten. Lägg sedan ett nytt bakplåtspapper och kavla så att smeten blir jämn.
- Ställ in i ugnen i 40 grader i ca 6-8 timmar, eller i 100 grader i ca 1-1,5 timme, eller tills krispiga.
- Om du vill kan du ta ut plåten innan dom blir helt krispiga och skära dem storleken du vill ha på knäcket. När allt svalnat och stelnat bryter du dem efter linjerna och lägg dem i en plåtburk.Eller så bryter du dem i olika storlekar när dom svalnat.