Food Yoga Lifestyle När det medvetna valet blir det självklara

Som yogalärare, livsstilskonsult, föreläsare och författare erbjuder jag flera tjänster för ditt välmående

Publicerad 2023-03-13

Ny studie: Träning på morgonen ökar fettförbränningen

Träning på morgonen sägs förbränna mer fett än den träning som görs på kvällen, enligt en svensk studie nyligen publicerad av Karolinska Institutet. Studien, som är utförd på möss, ger en stark indikation på att träning olika tider på dygnet ger olika resultat.

Juleen Zierath, professor i integrativ fysiologi vid Karolinska institutet med inriktning på diabetes, är en av forskarna bakom studien. Hon tycker att resultatet där man ser att fettcellerna blev mer metabolt aktiva vid träning på förmiddagen är anmärkningsvärt.

Träning på förmiddagen aktiverade gener som är relaterade till fettförbränning, energiåtgång och bildning av nya blodkärl. Vi hade inte förväntat oss att fett skulle påverkas så mycket. Detta är potentiellt fördelaktigt både för blodsockernivåer och fettförbränning”, säger Juleen Zierath till SvD och Washington Post.

Även i tidigare studier har man sett att fettförbränning vid träning på morgonen är större men i andra studier att människor med risk för diabetes har bättre effekt på blodsockerreglering vid träning på kvällen. Dessa studier anses dock vara för små för att generera specifika råd när det gäller exakt tidpunkt för träning.

Den nya studien väcker däremot de gamla studierna till liv igen.

- Studien identifierade några fascinerande effekter, säger Jeffrey Horowitz, professor vid University of Michigan, till Washington Post.. Men han menar också att det kan komplicera frågan på vad syftet med träning är; att leva och vara frisk länge eller gå ner i vikt?

Resultatet i studien bygger på noggrant genomfört arbete där man lät hanmöss springa på små löpband i minst en timme medan andra möss stod still. Forskarna noterade i stort sett alla molekyler som påverkades i kroppsvävnaden beroende på vilken tid de var fysiskt aktiva.

Det som stack ut i studien var just den stora förändringen i fettcellerna, mer än i muskler och lever än förväntat. Forskarna fann att träningen framkallade en tidsspecifik effekt på fettvävnaden och störst på dem som sprang direkt efter att de vaknat.

- En enda session av tidig träning skapade förhållanden i djurens fettvävnad som förmodligen skulle leda till större fettförbränning och fettförlust över tiden än samma träning på kvällen, säger Zierath.

Flera forskare anser att det fortfarande krävs mycket mer forskning inom området för att säkerställa bästa tidpunkt för träning och att det rör sig om små marginaler. De betonar också att all träning som blir av är bra och gynnar fettförbränning, muskeluppbyggnad, blodsockerbalans och allmänt välmående.

Boka yogaklass Boka resa Boka Work Life Balance kurs