Food Yoga Lifestyle När det medvetna valet blir det självklara

Som yogalärare, livsstilskonsult, föreläsare och författare erbjuder jag flera tjänster för ditt välmående

Publicerad 2022-10-21

SKOGSBADA eller Shinrin - Yoku som det heter på japanska!

Vilken vecka det blev! Positiv på många sätt med flera bra möten och en massa annat, men också lite för stressig. Något jag dock inte tummat på är mina dagliga promenader i naturen.

I söndags, efter min yogaklass, pratade vi om att skogsbada och jag blev såklart nyfiken på att fördjupa mig lite inom det. Därför har jag unnat mig 5 minuter i skogen alldeles själv i tystnad innan jag avslutat promenaderna. Och det har varit otroligt återhämtande. Skogsbada handlar enkelt förklarat om att vara ute i skogen och maxa närvaron i naturen helt utan ansträngning.

För att få ut det mesta som naturen ger behöver vi alltså vara närvarande, ta in allt från dofter, färger, ljud, smaker och texturer. De handlar om att stanna, gå långsamt, vara där ensam, titta åt alla håll, lyssna på alla naturens ljud, blunda, känna på olika saker, smaka på det som går, sitta på en sten i solen eller i regnet, osv, men alltid på ett helt kravlöst sätt.

Shinrin - Yoku har sitt ursprung i japan från 80-talet och etablerades när man sökte ett verktyg för den stressade city människan. När man insåg effekterna av att vara i skog och natur ordinerade man de stressade japanerna besök hos certifierade Shinrin-Yoku pedagoger som guidade dem till närvaro och att medvetet uppleva skogen med alla sina sinnen. Forskaren och läkaren Dr Qing Li, en av de största inom området, har utfört ett stort antal studier, kan bekräfta många hälsofördelar och är själv en sann utövare och förespråkare för skogsbad. Han har också skrivit flera böcker i ämnet.

Det har även gjorts en hel del studier i andra länder, framförallt USA, och resultaten är inte helt oväntat väldigt positiva. Man har bland annat scannat hjärnan och jämfört människor som promenerar i stadmiljö med de som promenerar i naturen och sett en betydligt minskad oro och stress. Dessutom har man sett att de som bor närmare grönområden hade en minskad risk för flera livsstilsrelaterade sjukdomar än de som bodde längre bort.

Hälsofördelarna är många och det fina är att de räcker med ca 2-5 timmars skogsbad i veckan, utspritt eller sammantaget.

Hälsofördelar:

 • Minskar stresshormonerna kortisol och adrenalin
 • Bidrar till en bredare och mer balanserad tarmflora
 • Stärker ditt immunförsvar
 • Förbättrar sömnen
 • Sänker blodtryck och balanserar pulsen
 • Minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar
 • Balanserar ditt blodsocker
 • Bidrar till hjärnans återhämtning eftersom naturen signalerar en säker plats, och funktioner såsom minne och fokus stärks
 • Förbättrar fokus hos barn med ADHD
 • Boostar energinivå och minskar utmattningsyndrom
 • Bidrar med D-vitamin från solljuset och en stor mängd syre
 • Minskar nedstämdhet och depression
 • Frigör serotonin som får oss att känna oss glada

Hoppas du får en skön helg med en härlig skogsupplevelse!
Trevlig helg!

Detta är en del av Hälsoutmaningen 2022, du hittar mer info om den på Instagram och Facebook @charlottef.se. Följ mig gärna där och på Linkedin

Skogsbada
Boka yogaklass Boka resa Boka Work Life Balance kurs