Food Yoga Lifestyle När det medvetna valet blir det självklara

Som yogalärare, livsstilskonsult, föreläsare och författare erbjuder jag flera tjänster för ditt välmående

Publicerad 2022-03-11

Ät baljväxter. Bönor, ärtor, sojabönor, jordnötter och linser.

Varför kanske du undrar. Jo för att hälsa handlar om helheten och denna veckas tema handlar om att grunda, se över vår livssituation, trygghet och att spara energi och pengar så att vi kan hantera eventuella kriser.

  1. Baljväxter är en klockren billig råvara att stapla, ger hållbar energi, mättar länge, har lång hållbarhet, gör oss lugna och går att variera i det oändliga.
  2. Baljväxter är en fenomenal råvara som innehåller bra protein (som torrvara likvärdigt eller mer än kött, kyckling och fisk, som kokta krävs en liten större mängd baljväxter för att komma upp i samma mängd protein som animalier), dom är dessutom fiberrika och har låg fetthalt (förutom jordnötter).
  3. Baljväxter innehåller även magnesium, järn och zink vilka alla bidrar till att vi blir lugnare och känner mindre ångest och oro. Sist men inte minst bidrar deras innehåll av aminosyror, bla den essentiella L-tryptofan, att vi känner oss lyckliga och sover bättre. Den får vi främst i oss från sojabönan och är inblandad i att bilda serotonin, lyckohormon, och melatonin, sömnhormon.
  4. Baljväxter är klimatsmart och väljer du svenskodlade är det bland det klimatsmartaste vi kan äta. Utländska är fortfarande ett bra val ur miljösynpunkt men transporterna drar ner klimatnyttan något då de kommer långtifrån och förpackas i Italien före vi får dem till Sverige.

Övriga hälsofördelar med baljväxter:

  1. Sänker blodsocker och förbättrar blodfetter, minskar således risken för diabetes typ2 och fetma.
  2. Äts dom kalla är dom både förebyggande och reverserande mot diabetes typ 2.
  3. Innehåller antioxidanter som minskar risken för hjärt-, och kärlsjukdomar och vissa cancerformer.

Baljväxter innehåller även lektioner som kan orsaka matförgiftningsliknande symptom. Lektiner förstörs och blir ofarliga när baljväxterna blötläggs och kokas, det är därför viktigt att följa anvisningarna på förpackningen eller alltid köpa färdigkokta.

Testa gärna denna lins- och bönsallad. Där finns även många andra recept med baljväxter

Detta är en del av Hälsoutmaningen 2022, du hittar mer info om den på Instagram och Facebook @charlottef.se.

Följ mig gärna där och på Linkedin.

Boka yogaklass Boka resa Boka Work Life Balance kurs