Food Yoga Lifestyle När det medvetna valet blir det självklara

Som yogalärare, livsstilskonsult, föreläsare och författare erbjuder jag flera tjänster för ditt välmående

Publicerad 2022-05-11

Sparrissäsongen är äntligen här! Fakta om och hälsofördelar med sparris

I Sverige är sparrissäsongen som bäst en kort tid under maj och juni och är verkligen fantastiskt god just nu. Dessutom passar den i stort till allt och både som förrätt och tillbehör.

Sparris innehåller en massa bra näringsämnen och fibrer som mättar men är kalorisnål så därför ett perfekt tillbehör för den som vill behålla eller gå ner i vikt. En bra sak att tänka på är att sparrisen tappar näring relativt snabbt och bör därför ätas så färsk som möjligt, ännu en anledning att frossa nu i säsong. Sparrisen är släkt med purjolök och vitlök och den vita och gröna färgen beror på om den fått växa under eller ovan jord. Den gröna odlas ovan jord och den vita under jord tills knopparna kommit upp.

Hälsofördelarna med att äta sparris är många och den har en rad ämnen som är bra för kroppen bl a fungerar den antiinflammatoriskt, gynnar tarmfloran, är utrensande och verkar uppiggande, samt sägs främja hjärt-och kärlsystemet och motverka depression:

-Folatet i sparris är inte bara bra för gravida då det bidrar till fostrets tillväxt, utan också bra för vår hjärna, kognitiva förmåga, sömn och hjälper oss hantera stress.

-Sparrisen innehåller aminosyran Asparagin, som verkar vätskedrivande.

-Den är fiberrik på bl a kostfibern inulin, en av fyra fibrer som går direkt ner osmälta till tjocktarmen där de dels blir som mat för de goda bakterierna och främjar produktionen av den viktiga smörsyran som verkar antiinflammatorisk och skyddar tarmslemhinnan från att tunnas ut. Kostfiber kan inte brytas ned av tarmens enzymer eller tas upp av tunntarmen och går därför ner till tjocktarmen utan att avge någon energi. I tjocktarmen bryts den ned av bakterierna och avger då ca 2 kcal per gram jmf med 1 gram kolhydrater som ger 4 kcal. De skrivs därför ut på innehållsdeklarationen som fibrer och inte kolhydrater. Detta minskar minskar även risken för insulinresistens då upptaget är långsammare än snabba, glykemiska, kolhydrater som bryts ned i tunntarmen.

-En till hälsofördel är att både i den vita och gröna sparrissen innehåller antioxidanterna flavonoider och karotenoider som verkar antiinflammatoriska, minskar oxidativ stress, bromsar åldrandet och skyddar mot vissa sjukdomar.

-Förutom folat, en B-vitamin, innehåller sparris gott om C-vitamin, E-vitamin och K-vitamin, samt kalium och zink. C - vitamin är också en antioxidant som stärker immunförsvaret, produktionen av kolagen och benvävnaden, dessutom hjälper den upptaget av järn och minskar trötthet. K- vitamin är viktig för bentäthet. E-vitamin är också en antioxidant som b la skyddar och stärker huden. Kalium är viktigt för nerv- och muskelsystemet och reglerar blodtryck, zink stärker immunförsvaret och skelett, samt är bra för synens funktion.

-Eftersom sparrisen är kalorisnål hjälper den vid viktminskning och främjar en stabil vikthållning som i sin tur minskar risken för bl a Diabetes typ 2.

Så med andra ord, helt ok att frossa i:)

Recept på olika sparrisrätter hittar du Här Dela gärna om du gillar recepten!

PS: Har du också funderat på varför många får illaluktande urin kort efter dom ätit sparrisen? Det är ca 40% som får det och jag hittade följande info på sparris.se:"Helt banalt så handlar det om en kemisk reaktion som förekommer hos många men inte hos alla. Sparris innehåller flera svavelhaltiga substanser. Att det är ungefär samma som förekommer hos ruttna ägg och lök samt hos skunkar gör inte det hela bättre. Redan 20-30 minuter efter sparrisintaget har matsmältningen satt igång en kemisk reaktion som frigör sulfatdoften. Eftersom sparris också innehåller urindrivande ämnen så dröjer det inte länge förrän man måste gå på toaletten och upptäcker doften. Detta är ingenting farligt och doften går över efter några timmar.

Detta är en del av Hälsoutmaningen 2022, du hittar mer info om den på Instagram och Facebook @charlottef.se. Följ mig gärna där och på Linkedin

Boka yogaklass Boka resa Boka Work Life Balance kurs