Food Yoga Lifestyle När det medvetna valet blir det självklara

Som yogalärare, livsstilskonsult, föreläsare och författare erbjuder jag flera tjänster för ditt välmående

Publicerad 2022-09-15

Ät kål!!

Den är inte bara antioxidantrik, mineral- och vitamintät (speciellt med C och K-vitaminer), kostfiberrik och kalorisnål utan dessutom i säsong under vinterhalvåret när de flesta andra grönsaker inte är det. Kål är överlag ansedd en prisvärd råvara även om vitkålen dock är en av de råvaror som ökat mest i pris senaste året men blomkålen å andra sidan minst.

Kål har ett högt Orac- värde, antioxidantkapacitet, som skyddar mot oxidativ stress och gör oss motståndskraftiga mot sjukdomar. Se till att variera olika kålsorterna i många olika färger så får du i dig större variation av antioxidanter, vitaminer, mineraler, vätska, fibrer och dessutom superviktiga enzymer. Kål tillhör korsblommiga grönsaker som anses bland de nyttigaste vi kan äta.

Se listan nedan på alla kålsorter vi har att välja mellan:

  • Savoykål
  • Pak choy
  • Broccoli
  • Brysselkål
  • Spetskål
  • Vitkål
  • Blomkål
  • Salladskål
  • Grönkål
  • Kålrabbi
  • Kålrot
  • Svartkål
  • Rödkål
Blomkål

Hälsofördelar med att äta kål:

  • Du får i dig stor mängd kostfibrer som främjar en balanserad tarmflora, bidrar till bättre kolesterol balans och en fungerande tarm.
  • Du får i dig en stor mängd och variation av vitaminer och mineraler samt antioxidanter som alla behövs för att stärka immuncellerna skydda mot och minska inflammation.
  • Om du äter rå kål får du får i dig mer enzymer som främjar nedbrytningen av kolhydrater, fett och proteiner och främjar bättre matsmältning och näringsupptag.
  • Rödkål har en förmåga att förebygga viktuppgång, fettinlagring och minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Denna speciella förmåga syntes tydligt i en studie när den åts tillsammans med fet mat.
  • Blomkål kan minska risken för reumatism
  • Kål innehåller en kemisk förening som sägs skydda mot de negativa effekterna av strålning samt antioxidanten Sulforafan som minskar risken för cancer.
  • Kål bidrar till ett balanserat pH-värde i tarmen.
  • Kål har lång hållbarhet, går att variera i både råa, syrade och tillagade former.
  • Kål passar till kött, fisk, fågel, mejeri eller att bara ätas som den är.
  • Du får bättre energi, humör, minskat sötsug och sägs leva längre!
  • Du blir mätt på näringsrika och klimatvänliga råvaror med få kalorier och främjar därför en sund vikt, viktminskning och hållbar miljö.

Vi har alltid någon form av kål hemma som blir perfekt tillbehör till all mat. Några recept hittar du under FOOD.

Detta är en del av Hälsoutmaningen 2022, du hittar mer info om den på Instagram och Facebook @charlottef.se. Följ mig gärna där och på Linkedin

Boka yogaklass Boka resa Boka Work Life Balance kurs