Jag älskar påsken med våren runt hörnet, första långhelgen sen trettondagsafton och sommartiden som kickar in på söndag.
Vetskapen om att man har 6 månader av ljus och förhoppningsvis lite mer värme framför sig gör den till en av de bästa tiderna på året.
Visst är påsken också som en tsunami av godis, marsipankycklingar, påskmust och andra onyttigheter som väller över oss, men låt oss vända på steken och ta fram allt det nyttiga med påsken istället. Det brukar bli lite roligare då!
För det första är vi långlediga och hinner förhoppningsvis fixa lite, umgås med familj och vänner, vara mer utomhus och sova lite längre på morgnarna. Allt detta är grundläggande faktorer för vårt välmående. Sen är det både viktigt och härligt med alla traditioner som kommer med påskdagarna. Jag är en stor fantast av traditioner och pyntar gärna huset i olika färger, letar ägg som påskharen har gömt och tävlar i ägg-knackning.
Men åter till maten, vad är då det bästa att äta från påskbuffén?
Här kommer några av mina favoriter:
Ägget - är ett riktigt superfood i sig med sitt höga innehåll av D-vitamin, Omega-3, E-vitamin, folat och selen som är mycket viktiga för oss. Dessutom är det ett relativt billigt, lättlagat och enkelt att variera.
Min favorit är pocherat ägg, även om det inte är det typiska på påskbuffén. Det är betydligt enklare att göra än vad man kan tro: Koka upp vatten i en kastrull, sänk till sjudande, häll i några droppar ättika och salt och sedan knäcker du ägget och släpper det LÅNGSAMT ner i kastrullen, låt sjuda i ca 4 minuter för en krämig äggula. Lägg det till exempel på toppen av en sallad, lax, sparris, broccoli eller på ett rostat surdegsbröd.
Laxen – Både vildfångad och odlad lax är rika på den essentiella fettsyran Omega-3, men också på protein, vitaminer och mineraler. Ekologiskt odlad lax samt vildfångad lax från förvaltade fiskbestånd är båda miljövänliga och hållbara alternativ.
Personligen föredrar jag den kallrökta och inkokta laxen. Ett recept som jag alltid använder när jag gör den inkokta är detta från ICA. Det är lätt, supergott och inget socker i lagen.
Sillen – i ren form är den dels rik på Omega-3, D-vitamin, selen och vitamin B12, och dels fångad på ett ekologiskt hållbart sätt. Välj helst den från Nordatlanten. Dessvärre dränks sillen i olika såser och marinader fulla med socker och tillsatser. Om du inte hinner eller är van att göra egen sill, kolla noga på innehållsförteckningen och välj den renaste varianten, alltså den med minst socker och så få ingredienser som möjligt.
Lammet – svenska lamm får vara ute så mycket det bara går och gräsätande vilket gör att vi får i oss den viktiga fettsyran Omega -3. Dessutom är de garanterat uppfödda utan hormoner och antibiotika. Jag marinerar mitt lamm i rapsolja, tamarisoja, pressad citron, vitlök och honung, salt och peppar. Därefter ugnssteker i ca 150 grader eller grillar tills innertemperaturen är ca 55 grader.
Grönsakerna: Om det är något vi kan frossa i så är det ju grönsakerna. Jag skulle satsa på sparris, broccoli, blomkål, brysselkål, vit- och rödkål. En sallad med mörkgröna bladgrönsaker och färska örter.
Sötsakerna . Vi svenskar äter mest godis under påskhelgen på hela året, följt av halloween och julen (Källa DN). Och en del godis är såklart ingen fara men vill du varva med nyttigare varianter så kolla in den här galet goda . snickersbarken
Ha en riktigt härlig påsk nu!!