Food Yoga Lifestyle När det medvetna valet blir det självklara

Som yogalärare, livsstilskonsult, föreläsare och författare erbjuder jag flera tjänster för ditt välmående

Publicerad 2017-03-01

Intervju med tidningen ToppHälsa i samband med att bloggen flyttar till dem

Hej Charlotte, vad kul att du ska börja blogga för ToppHälsa! Berätta lite kort om dig – vad jobbar du med? Var bor du? Hur gammal är du? Familj?

- Jag är 43 år, gift med Tomas, har tre barn mellan 5-13 år, en katt, 3 syskon, mamma, pappa gick bort för 2 år sedan och massa kusiner. Är uppväxt mestadels i Stockholm men bor idag i en villa i Danderyd, norr om Stockholm.

Jag driver sedan 2015 Charlottef.se och jobbar som kost- och näringsrådgivare, Yogalärare och föreläser om hållbar hälsa.

Har även en bakgrund inom hotell- och restaurant management och grundade 2007 New Haven Café med fokus på hälsosam, ekologisk och naturlig mat och dryck. Under de åren, 2007-2011, fördjupade jag mig bland annat inom raw food, plant based (växtbaserat) och gröna smoothies.

Mina största intressen har alltid varit mat, motion och möten med människor.

Om du skulle beskriva dig själv med tre ord – vilka väljer du?

- Glad, driven och social.

Vad kommer vi att få läsa om i din blogg?

- Mitt mål med denna blogg är att inspirera till ett hållbart, balanserat, hälsosamt och roligt liv genom att: Informera och uppdatera er med fakta och den senaste forskningen om hälsa, kost och livsstil främst för vuxna men också för barn.

Motivera dig med hälsotips, vardagsmotion, yoga, återhämtning, ett balanserat livspussel och vardagsglädje.

Inspirera dig med hälsosamma recept, hälsotrender, vardagsbalans, reflektioner och upplevelser ur mitt liv.

Vad är hälsa för dig?

- Det är när man hittar en balans i vardagen och är vän med sinne, kropp och omgivning. När det flyter på.

För min del var det när jag började yoga regelbundet i kombination med en kost som fungerade väldigt bra för min IBS-mage som jag för första gången upplevde riktig balans i mitt egna liv, på alla plan, det vill säga fysiskt, energimässigt och mentalt.

Min filosofi bygger på:

  • Att äta naturlig, klimatsmart och näringstät mat som till största delen kommer från växtriket.
  • Att motionera dagligen och ta vara på solens strålar.
  • Umgås med familj, ha kul med vänner och egentid.
  • Hinna med den livsviktiga återhämtningen.
  • Att behålla balansen i utmaningen att vara omgiven av mina tre underbara barn, jobb och allt vad det innebär i fråga om prioriteringar, tid, flexibilitet och tålamod.

Mottot är: När det medvetna valet blir det självklara!

Vad betyder yogan för dig?

- Den betyder oändligt mycket, speciellt för mig som gärna “springer istället för att gå”;)

Men för att precisera så är det framförallt en stor dos återhämtning, en stund för att stilla tankar, släppa negativ stress och oro, samla mig och omsätta energi. För mig funkar det väldigt bra att hitta in det här samtidigt som jag flödar igenom rörelser, då har jag lättare att fokusera på den medvetna andningen och finna ro.

Men det är också en stor utmaning i uthållighet. Att orka stå kvar i utmanande positioner, våga vara stilla och möta det som kommer och vara kvar i det som kanske är jobbigt.

Förut gick jag ut och sprang av mig saker, “flydde” från något, men det är inte lika givande för mig som att stå kvar i stillhet i det som skaver. Det bästa är att kombinera de båda.

När är du som lyckligast?

- När jag känner harmoni, kan släppa det som inte berörs just nu och inte oroa mig för varken det som varit eller kommer. Jag älskar att vara mycket med min familj och goda vänner, gärna på en solig plats med god mat.

Vilket är ditt bästa hälsotips?

- Vänd på tallriken och fyll den först med grönsaker i olika former och färger, därefter till exempel ägg, ost, fisk, kyckling mm.

Till barn: Ställ fram ett stort fat med varierande grönsaksstavar före maten och frukt på morgonen. Och sömnen såklart!! Med dålig sömn fallerar det mesta.

Hur ser en perfekt frukost ut enligt dig?

- Ett stort glas citronvatten, färsk frukt och chiapudding med nötter, eller avokadomacka eller 2 ägg. Svart kaffe och örtte, alltid.

Vad är viktigast för dig när det gäller träning?

- Att hela kroppen har fått arbeta, röra på sig, mjukas upp och slappna av, få utrymme att rensa tankar. Känna hur endorfiner och energinivåer stiger, känna mig skönt genomtränad så att jag sen kan “vila” utan spring i benen.

Har du några bra stressa ner-tips?

- Att sitta ner och andas 5 minuter om dagen, på en stol eller golvet, slutna ögon och fokuserad men inte forcerad andning. Låt tankarna få gå som de gör, utan att agera på dem, bara vänta tills de stillas.

Alternativt (eller både och;)) ligg på rygg, med rumpan in mot väggen och benen rakt upp, vilande mot väggen. Slut ögonen och ställ timern på 5 minuter.

Hur ser ditt liv ut om tio år?

- Då har förhoppningsvis våra två äldsta barn flyttat ut och kommit vidare i livet med studier eller jobb.

Jag jobbar fortfarande med detta och har hittat en bra balans mellan uppdrag och intäkter.

Vi har mer fritid för det sociala, träning, resor, kultur, roliga saker med familjen mm.

Och har börjat leta efter boende utomlands där vi kan tänka oss att bo när vi blir äldre.

Boka yogaklass Boka resa Boka Work Life Balance kurs