Den klassiska grekiska salladen med feta är ju alltid god, men jag tycker den kan bli lite torr och sträv med den råa löken. Dessutom är det godare när osten får bli lite varm så att den blir mjukare och smakar lite mer. Den här salladen har vi ätit var och varannan dag under sommaren i olika varianter, till allt möjligt.
Här kommer min favoritvariant. Tyvärrr inte så vacker på bild men jättegod, krispig, ljummen, mättande och som alltid snabb att göra.
Ingredienser 4-6 personer, beroende på vad som äts till.
- 500 gram färska (eller frysta) gröna bönor, Haricots verts.
- 1 liten färsk lök eller rödlök
- 500 gr körsbärstomater i olika färger
- 1/2 pkt ca 40-50 gr, soltorkade tomater, jag gillar dom här.
- 1/2 gurka
- 1 röd och 1 gul paprika
- 200 gram fetaost - jag hittade en supergod feta, Dodoni, här på Mallorca som även verkar finnas på Willys:). Välj alltid en äkta krämig fetaost i block som du smular sönder, tips på andra bra feta: Zeta, Konstantines, Fontana.
- 3 msk olivolja, 1 msk balsamvinäger, 2 tsk dijonsenap några droppar honung, salt och svart peppar.
Gör så här.
- Ta ut fetaosten så den blir rumstempererad.
- Skiva löken tunt och lägg den i botten på salladsskålen, häll på 1 msk olivolja och salta, rör runt.
- Knipsa, skär bort, ändarna på det färska gröna bönorna, skölj och lägg åt sidan.
- Skölj och hacka resten av grönsakerna; tomaterna i halvor, gurka och paprika i fyrkanter, lägg åt sidan.
- Skölj de soltorkade tomaterna och skär dom i mindre bitar.
- Blanda dressingen.
- Koka upp vatten med salt och lägg i bönorna låt dom koka i 1 minut, häll av vattnet och låt dom ligga kvar i kastrullen med lock, drissla över lite olivolja.
- När det är dags att äta: lägg i bönorna i salldsskålen och rör runt med löken, smula över fetaosten, rör runt, lägg i tomat paprika, soltorkade tomaterna och gurka, blanda försiktigt runt, häll på lagom med dressing.
Passar utmärkt som lunch eller till grillat.
Jag finns också på Instagram och Facebook
Fortsatt trevlig sommar!