Food Yoga Lifestyle När det medvetna valet blir det självklara

Som yogalärare, livsstilskonsult, föreläsare och författare erbjuder jag flera tjänster för ditt välmående

Publicerad 2017-05-26

Tips - förvalta dina sociala relationer!

Att ha sociala relationer med andra människor är det som gör oss allra lyckligast. Enligt forskningen så toppar det definitionen lycka tillsammans med att känna tillhörighet, tillit och gemenskap högt över pengar, kändisskap och materiella ting. Man vet också att människor som har relationer är lyckligare, fysiskt friskare och lever längre än ensamma människor.

Vi är flockdjur i grunden och för de flesta människor är det en självklarhet att omge sig med familj, kollegor och vänner men för andra kan det vara tvärtom. Vissa har ett större behov av ensamhet och andra ett större behov av social närvaro. Många människor lever ofrivilligt ensamma men andra har fler vänner än de hinner med. Oavsett vad är det bra att se över sin situation och sina relationer för att skapa och bygga ett balanserat socialt liv och nätverk.

I ”The Blue Zones” (de områden i världen där man lever längst och är lyckligast enligt forskningen) finns det få ensamma människor. De flesta omger sig dagligen främst med vänner och familj men även kollegor. De äldsta släktingarna är alltid välkomna tillbaka ”hem” för att bo med familjen tills dom dör. Och flergenrationsboenden är för många en självklarhet.

Några tips på hur man bygger och förvaltar sitt sociala nätverk:

  • Bjud in människor i ditt liv; fråga dina kollegor om ni ska luncha ihop, bjud hem dina vänner på middag (kan vara mycket enkla middagar, fokus här är på att umgås inte maten).
  • Bjud din familj och släkt på kalas när någon fyller år.
  • Intressera dig för andra; fråga människor om deras liv och intressen, kanske har ni något gemensamt som ni kan utveckla.
  • Gå utanför din komfortzon; Våga fråga den där kollegan du aldrig pratat med om ni ska ta en kaffe ihop på rasten, bjud hem människor du tycker om även om du inte känner dom så väl, tacka ja till sådant som du kanske tycker verkar lite läskigt, tråkigt, onödigt – vem vet du kanske träffar någon som säger det där lilla som påverkar dig positivt!
  • Förvalta dina fritidsintressen och gå på kurser, aktiviteter, bio, konserter, teater, sport, träna, dansa mm. Det ger dig inte bara upplevelser och glädje, utan även motion och något att prata om på lunchen dagen efter.
  • Om du har möjlighet att resa, åk med på någon av alla kultur-, upplevelse och träningsresor som finns idag. Lär känna massa nya människor och genom det ni upplever tillsammans under resan skapas fantastiska förutsättningar för lång vänskap.
  • Ring upp gamla vänner och släktingar som du tappat kontakten med – och om det varit något gammalt groll släpp det och gå vidare.
  • Skaffa husdjur, du får sällskap och hittar lättare gemenskap med andra djurägare.

Läs gärna mer om relationer här.

Tips lyssna på: Ted talk.

Trevlig helg nu:)

Personer delar mat vi ett bord
Boka yogaklass Boka resa Boka Work Life Balance kurs