Food. Yoga. Lifestyle. När det medvetna valet blir det självklara

Som kostrådgivare, yogalärare och hälsoföreläsare erbjuder jag flera tjänster för ditt välmående.

Publicerad 2016-03-23

3 superenkla recept på Broccoli och vad det är som gör den så bra för oss.

12516409_10153583694248434_1207689934_n (1)Att broccoli är supernyttigt har vi fått höra sen barnsben. Det är en av de mest näringsrika grönsakerna vi har. Jag älskar broccoli och äter det dagligen. Det grymma är att den går att variera hur mycket som helst. Jag äter den rå, ångad, kokt, ugnsrostad, grillad, juicad, i smoothies, i soppa, wokad, kokt, stekt, gratinerad, i glass... ja det går faktiskt. Nedan följer 3 superenkla variater. Men först till nyttigheterna.

Vad är det då som är så nyttigt:

Broccoli innehåller antioxidanter som skyddar mot fria radikaler. Broccoli sägs, enligt forskning, kunna förebygga risken för cancer bl a genom sitt innehåll av just antioxidanten sulforafan som sägs hjälpa kroppen att försvara sig mot cancerceller och stoppa dem från att dela sig och då bromsa tillväxten av tumörer.

Självklart är den även fullspäckad med vitaminer som A- och C-vitmin, samt mineraler som magnesium, folsyra och kalium. Även nyttiga tarmbakterierna som gynnar vårt immunförsvar och fibrer som förbättrar vår tarmrörelse bidrar till broccolins nyttigheter.

3 superenkla recept.

Som sidedish eller basen i en sallad:

  1. Gnid den rå broccolin i lite olivolja och pressa sedan citron och salt/örtsalt på.
  2. Eller koka lätt/ångkoka broccolin och servera med färskpressad citron,  salt/örtsalt och olivolja

IMG_0373

I smoothie:

  • 2 dl fryst broccoli
  • 2 dl fryst mango
  • 1 näve färsk spenat
  • 1 blad grönkål
  • 1/2 citron
  • 300 ml färskpressad äppeljuice eller kokosvatten
  1. Pressa äppeljuicen
  2. Häll i alla ingredienserna i mixern, behåll gärna skalet på citronen om den är ekologisk
  3. Mixa tills slät.

DSC01330

Gratinerad.

  1. Koka broccolin lätt med lite salt, häll bort vattnet och häll på lite olivolja, citron och pressad vitlök, lägg i ugnsfast form.
  2. Strö över valfri ost, gratinera i ugnen i ca 15 minuter på ca 180 grader, grill.
  3. Jag gillar fetaost http://fontana.se/product/feta-ekologisk-krav/
12884530_10153583694328434_205974723_n

12476179_10153583694313434_1200927723_n12674515_10153583694333434_1759887747_n (1)

Boka yogaklass Boka resa Boka Work Life Balance kurs