Food Yoga Lifestyle När det medvetna valet blir det självklara

Som yogalärare, livsstilskonsult, föreläsare och författare erbjuder jag flera tjänster för ditt välmående

Publicerad 2018-07-16

Rastlöshet- ett tecken på brist av återhämtning.

När det känns omöjligt att varva ner.

Ni vet den där känslan när man inget hellre vill än att koppla av, men det kliar i hela kroppen. Man försöker att bara vara men tankarna surrar och kroppen signalerar något helt annat.

Min man är grym på att varva ner, han släpper tankar på jobbet så fort han kommer hem, stänger av jobbtelefonen på semestern och har valt att inte ha tillgång till jobbmail utanför sin arbetsplats.

För mig tar det längre tid, och jag har alltid undrat varför jag har så svårt att bara sitta ner och läsa en bok eller bara vara stilla.

Häromdagen läste jag en artikel i Vetenskap & Hälsa om just detta och problemet är ofta att vi stressar för mycket under för lång tid, utan återhämtning.

Vi behöver återhämtningen för att få ner utsöndring av kortisol (ett stresshormon) i kroppen. OM vi gör det för sällan eller aldrig, tar det helt enkelt längre tid att varva ner, känna lugn och få bort oron i kroppen.

Vi återhämtar oss när vi har tid helt utan krav, antingen genom sömn, vara i naturen, kravlös motion och umgänge eller bara läsa i hängmattan.

Vi måste också lära oss lyssna på kroppen som är grym på att signalera när vi upplever negativ stress, är man mer irriterad och tröttare än vanligt, lättare stör sig på andra männsikor och svårare att känna känslor, kan det vara ett tecken på att det är dags att varva ner.

3 tips för att varva ner.

  • Ett jobb är bara ett jobb - låt det inte ta över ditt liv. Planera in ledig tid och släpp då alla tankar på jobb, ta bort mailappen från telefonen eller annat som får dig att börja tänka på jobbet.
  • Sänk krav och förväntningar - det viktigaste när man är ledig är inte hur bra det blir utan hur mycket vi återhämtar oss. Förenkla tex matlagning och aktiviteter, minska måsten och "att-göra-listor", tacka nej när det blir för mycket och försök bara vara. Det sistnämnda är tyvärr lättare sagt än gjort, men väldigt bra att öva på.
  • Skapa utrymme för helt oplanerad tid - det ökar möjligheten för spontanitet och att känna in vad man verkligen har lust att göra. Välj att göra det du tycker är kul, umgås med vänner och familj som ger positiv energi och motinera luststyrt.

Ha nu en skön fortsatt sommar!

Jag finns också på Instagram och Facebook

Boka yogaklass Boka resa Boka Work Life Balance kurs