Food Yoga Lifestyle När det medvetna valet blir det självklara

Som yogalärare, livsstilskonsult, föreläsare och författare erbjuder jag flera tjänster för ditt välmående

Publicerad 2018-07-12

Second meal effect

Att fibrer är viktiga för oss tror jag inte någon missat, men det finns flera olika sorters fibrer varav en är en riktig och viktigt superfiber. Det är den som kallas Resistent Stärkelse.

RS, som den förkortas, har visat sig ha fantastiska egenskaper då den åker onedbruten ner till tjocktarmen och där blir mat till de goda tarmbakterierna. RS står också för en stor del av produktionen av bl a smörsyra, en fettsyra som sägs skydda tarmslemhinnan, verkar antiinflammatorisk, skyddar mot cancer och matar våra immunceller.

RS finns bland annat i gröna bananer, bönor och fullkorn, men också i rå potatis, havre och cashewnötter.

När vi äter fiberrik mat innehållande RS utsöndras bl a hormoner och signalämnen som reglerear mättnad, hunger och blodsockret.

Genom att vi behöver tugga fiberrik mat längre hinner hjärnan registrera mättnad så att vi inte äter för mycket. Men fibrerna bidrar inte bara till att vi känner oss lagom mätta utan även till att vi är mätta längre och får en lägre blodsockerpåverkan.

Vi slipper helt enkelt blodsockertopparna- och dalarna, det höga insulinpåslaget och risken att överäta.

I ett svenskt forskningsprojekt åt en grupp försökspersoner bruna bönor och fullkorn och effekten blev bl a att blodsockernivån låg stabil flera timmar (ca 11-14h) efter de ätit upp och genom flera måltider.

Vi gynnas alltså hela dagen av att äta en fiberrik frukost och lunch ink RS som ger stabilare blodsockernivå, mer balanserade hormoner och bättre mättnad.

Det är second meal effect.

Råvaror mest rika på RS:

  • Korn
  • Bruna bönor
  • Potatismjöl
  • Gröna bananer
  • Cashewnötter

(Källa: Happy Foods. Henrik Ennart, Niklas Ekstedt)

Tycker du inte om gröna bananer, skiva upp dem och frys in - stoppa dem sen i en smoothie.

Jag finns också på Instagram och Facebook

Boka yogaklass Boka resa Boka Work Life Balance kurs