Food Yoga Lifestyle När det medvetna valet blir det självklara

Som yogalärare, livsstilskonsult, föreläsare och författare erbjuder jag flera tjänster för ditt välmående

Publicerad 2017-05-10

Intervjuad av Green Earth

Charlotte F kallas hon, Charlotte Fredriksson, som är kostrådgivare och yogalärare här i Stockholm med omnejd. Vi möts upp en strålande fin höstdag på Djursholms nya ekologiska café Primeur.

Du är ju en föregångare och pionjär till hälsosamma caféer här ute i Danderyd, Charlotte.

- Ja, det stämmer, jag startade New Haven Café 2007 med inriktning på ekologiskt, hälsosamt, näringsrätt och en del raw.  Men jag var nog lite före min tid, det var endast få kunder som vid det laget uppskattade raw food bollar mm, så jag fick blanda upp det med traditionella bakverk och istället se det positiva i att öppna folks ögon för just raw, mindre socker och fiberrik mat.  

När vi pratar mer om din bakgrund så berätta hur du kom fram just till kombinationen mellan kostrådgivning och yoga.

- Jag har i grund och botten alltid varit hälsointresserad och direkt efter gymnasiet utbildade jag mig till Aerobicsinstruktör men valde till en början att följa mitt andra stora intresse som är människor och service inom hotell- och restaurangbranschen, berättar Charlotte.

- När vi senare bosatte oss i London väcktes mitt intresse för hälsa tack vare det stora utbudet av veganskt, raw, eko och även yoga som till slut fick mig in på den banan igen. I samma veva uteslöt jag även gluten ur min kost och såg vilka hälsoeffekter det hade för mig.

Väl hemma i Sverige igen så har Charlotte arbetat både som egenföretagare men även som anställd inom mat och hälsa. Det var under mammaledigheten med tredje barnet som Charlotte utbildade sig till kostrådgivare och därefter yogalärare.

- Mitt intresse för balansen med vad vi äter och hur vi lever och att finna en hållbar livsstil gjorde att jag ville arbeta mer med detta och att hjälpa människor finna just den där livsviktiga balansen.

-Utmaningen är så klart att kunna hålla den, tillägger Charlotte.

Förklara lite mer vad du har för filosofi kring mat och livsstil?

- Kortfattat är det: ”Eat Clean, Move Daily, Sleep Well, Get inspired, Reflect and Enjoy” – Alltså, så ren mat som möjligt, med en dos vardagsmotion, tid för återhämtning, reflektion och njutning.

- Jag tror på 80-20 regeln med 80% från växtriket/hälsosamma livsstilsval och 20% av det som är mindre bra för oss tex, socker och andra snabba kolhydrater, kött och fel fett. Samt stillasittande, ensamhet och brist på dagsljus.  Det är när det medvetna valet blir det självklara som vi hittat en balanserad livsstil.

Charlotte är utbildad Yogalärare på Villa Vi i Stocksund där hon även håller klasser.

- Ja, jag finns på Villa Vi på tisdagar och fredagar. Dessutom håller jag till på Rawhouse Calisthenics på tisdagar och även egna pass i min hemmastudio på måndagar och onsdagar. Jag är även ute på företag och håller regelbundna klasser hos tex MTG. För mer info om tider etc se min hemsidan www.charlottef.se

Vad betyder yogan för dig?

- Efter tre graviditeter känner jag mig starkare än någonsin och har mer muskler än tidigare. Jag är i min bästa form någonsin! Yoga ger mig styrka och endorfinkick samt ett lugn, fokus och återhämtning.

Ge oss småbarnsföräldrar och andra stressade personer som bara ser fram emot den där chipsskålen när vi landar i soffan på fredagen, ett av dina bästa tips!

- Börja med att ställa fram en skål med frukt och grönsaksstavar, innan du tar fram chips, glass och godis. Ni kommer snabbt märka att ingen äter lika stora mängder av det som är mindre bra efter all den goda frukten! Vänta också och se om barnen verkligen ber om fredagsmyset, det är inte alltid dom är sugna….Försök också att välja bättre varianter tex hemmapoppade popcorn, renare choklad, ekologiskt godis etc.

Charlotte arbetar även med kostföreläsningar och hälsoinspiration.

Boka yogaklass Boka resa Boka Work Life Balance kurs