Den här förätten, eller tilltugget, har jag bjudit på ett otaligt antal gånger och den går alltid hem! Den är lätt att göra och dressingen håller flera dagar i kylskåp om du får något över.
Jag brukar använda Salmalax, men det går lika bra med räkor, pilgrimsmusslor eller tofu om du vill ha den vegansk!
Ingredienser ca 10 st
- 1/2 tärnad mango eller 1/2 pkt tinad mango
- 1 tärnad avokado eller 1/2 pkt tinad avokado
- 1/2 finhackad rödlök
- 4 tunnt skivade rädisor
- 4 tärnade körsbärstomater
- 500 gram tinad lax eller Salmalax (går att byta ut mot pilgrimsmusslor, tofu eller räkor).
- 1 kruka koriander
- 2 gem (hjärt) salladshuvud
- 1 tsk sesamfrön
Dressing:
- 1 msk sesamolja
- 3 msk olivolja
- 2 msk tamarisoja
- juicen från 1 citron
- juicen från ½ pressad lime (spara andra halvan till dekoration)
- ½ hackad chili – utan frön
- 2 cm riven ingefära
- 2 vitlöksklyftor
Gör så här:
- Blanda dressingen och smaka av om du vill ha mer chili.
- Tärna den råa laxen och blanda med en del av dressingen, det får inte blir för rinnigt men så att det marineras.
- Tärna avokado, mango och tomater.
- Skiva lök och rädisor tunt.
- Klipp och grovhacka koriandern, spara några blad till dekoration.
- Blanda ner resten av ingredienserna i laxen och rör om försiktigt, häll på mer dressing tills allt är täckt men utan att bli för rinnigt.
- Skölj och plocka bladen från gemsalladen, torka lätt och lägg dom på ett fat.
- Skeda upp på salladsbladen och toppa med några droppar lime och dekorera med resten av koriander och sprinkla lite sesamfrön. Eller servera som på bilden nedan, i olika skålar så får gästen själv lägga upp.
- Kan vila i kylskåp en stund före servering.
Laxceviche; här får gästerna lägga upp själv.
Jag finns också på Instagram och Facebook