Food Yoga Lifestyle När det medvetna valet blir det självklara

Som yogalärare, livsstilskonsult, föreläsare och författare erbjuder jag flera tjänster för ditt välmående

Publicerad 2022-10-31

Embrace the darkness!

Vi går mot allt mörkare tider både vad gäller solljuset och världsläget. Det är lätt att ganska snabbt börja känna sig nedstämd, omotiverad och energilös när man läser det.


Men det du kanske inte visste är att det faktiskt finns hälsofördelar med de mörkare tiderna på året. Så om vi bara fokuserar på de kortare dagarna vi nu går till mötes, och inte allt annat som pågår i världen, kan vi genom att omfamna dem faktiskt ta del av hälsovinsterna.

Glödlampan uppfanns 1879 av Edison och Swan och var början på en nya era med artificiell belysning som spred sig ut över världen. Även om det för oss känns som det var länge sedan och numera är en självklarhet att tända lampan när vi vill, är det en uppfinning från modern tid och genetiskt sett är vi faktiskt vana att klara oss utan ljus flera timmar om dygnet. Vi har också skapat en dygnsrytm och rutiner för att anpassa oss efter de ljusa och mörka timmarna på dygnet. Det artificiella ljuset har såklart en massa fördelar för den moderna människan och har bidragit till vår utveckling, men trots det är forskarna oroliga för det som kallas ljusföroreningar, en typ av miljöförorening, som påverkar vårt ekosystem och vår hälsa. Ljuset har helt enkelt rubbat våra vanor, dygnsrytm och återhämtningsperioder. Vi har börjat använda flera av dygnets timmar till arbete och annat som förr ägnades åt vila och sömn.

Det som händer med oss människor när vi hela tiden har ljust omkring oss är bl a att vi kan drabbas av sömnsvårigheter, depression och fetma. Vi blir trötta, orkar inte träna, äter mer energirik mat och tappar motivationen. Vidare har man sett att djur som är i ljus dygnet runt förlorar muskelmassa och kan drabbas av benskörhet. Vårt immunförsvar påverkas eftersom det går på högvarv när vi inte får pausa från ljuset. När mörkret faller på utsöndras vårt mättnadshormon Leptin och vårt sömnhormon Melatonin. När vi har ljuskällor runt oss kvällstid rubbas dessa hormoner och vi kan få ökad aptit och blir inte trötta på samma sätt. Detta tror man är en av orsakerna till övervikt och diabetes typ 2. Även tarmbakterier jobbar efter en viss dygnsrytm och när vi rubbar våra vanliga rutiner, påverkas deras arbete i tarmen och bakteriefloran hamnar i obalans, dysbios, vilket i sin tur bl a kan påverka hur vi mår mentalt.

Så istället för att tänka negativt på den mörka delen av året så försök att se de positiva och gör de bästa av de mörka timmarna. Utnyttja dagsljuset så mycket du kan med mycket tid utomhus. Lägg dig tidigare på kvällen och passa på att sova fler timmar än du kanske gör på sommaren. Tänd stearinljus och en brasa istället för det artificiella ljuset. Gå ut och förundras av stjärnorna och månen en klar kväll.

Så med det sagt, stänger jag nu ner datorn och lamporna och tänder en brasa denna kväll :)

Detta är en del av Hälsoutmaningen 2022, du hittar mer info om den på Instagram och Facebook @charlottef.se. Följ mig gärna där och på Linkedin

En åker på natten
Boka yogaklass Boka resa Boka Work Life Balance kurs