Food Yoga Lifestyle När det medvetna valet blir det självklara

Som yogalärare, livsstilskonsult, föreläsare och författare erbjuder jag flera tjänster för ditt välmående

Publicerad 2022-06-23

Varför skapar högtiderna ångest för många?

När stora högtider såsom Midsommar kommer är det inte bara stressigt inför med allt som ska ordnas, det kan också bidra till prestationskrav på att allt ska vara perfekt. För den som gjort en livsstilsomställning, lider av IBS eller annan sjukdom som påverkas av rubbade rutiner, kan dessa helger med mycket mat och alkohol skapa en hel del ångest.

Så hur kan vi ta oss igenom en sådan här helg på bästa sätt?

För det första har vi alla vår egna hälsoresa och status och vi behöver ofta gå igenom olika faser av förändringar för att landa i det som blir vår personliga hållbara och hälsosamma livsstil. Här är det viktigt att vänner och familjer förstår om man väljer bort något.

Jag har nog gått igenom de flesta faser för att bota min IBS och för att hitta en bättre balans överlag samt en stabil vikt. Idag äter jag det mesta men mindre av det som inte är så bra för varken mig eller miljön. Det kallas tydligen att vara "Reductarian". Jag äter ca 80% växtbaserat dagligen, har fått ordning på magen och kan utan stress äta lagom av det som serveras när jag är borta eller vid festliga tillfällen som på Midsommar. Och eftersom jag älskar traditioner och tycker det är kul att äta enligt dem är jag väldigt glad att detta funkar för mig. Numera njuter jag av den klassiska Midsommarmaten som till stor del är riktigt bra.

För att må så bra som möjligt genom hela helgen väljer jag råvaror med omsorg såsom lokalodlat, minimalt processat, mest växtbaserat, i säsong, ekologiskt och i lagom mängd. Äter inte för mycket och bara det jag tycker om och mår bra av, skippar det med mest fett och socker, dricker måttligt med alkohol, dansar runt midsommarstången och njuter av det jag äter och de jag umgås med.

Om vi alla lyckas anpassa högtiderna efter vår egen hälsostatus, utan dåligt samvete, behöver det inte bli varken krångligt eller stressigt.

Jag vet nämligen att hållbar hälsa handlar om att göra det individuellt anpassat, enkelt men tydligt, att vara anpassningsbar, ha kul och minska kraven. För att sen gå tillbaka till de vanor och rutiner som man mår bäst av när vardagen kommer. Som ni säkert hört, det spelar inte så stor roll vad vi äter mellan jul och nyår (eller skolavslutning och midsommar) utan vad vi äter resten av året.

Hälsofördelar med Midsommarmaten:

Sillen är ju en av huvudingredienserna på midsommarbordet och på sätt och vis en riktig "superråvara" med en massa hälsofördelar. Sill i ren form är riktigt nyttig och en portion, ca 100-150 gr, täcker hela dagsbehovet av Omega-3. Den är rik på Vitamin D, Selen, jod, zink och Vitamin B12. Dessutom sägs den vara ett bra miljöval och delvis fångad på ett ekologiskt hållbart sätt. Välj helst den från västkusten och Nordatlanten, undvik sill från Östersjön. Dessvärre dränks sillen i olika såser och marinader fulla med socker och tillsatser. Om du inte hinner eller är van att skapa dina egna sillsorter så kolla noga på innehållsförteckningen och välj den renaste varianten, alltså den med minst ingredienser och socker.

Sill:
+ Bra miljöval, en portion ger hela dagsbehovet av Omega-3, mycket D-vitamin, Vitamin B12, selen, jod och zink. Ökar det goda kolesterolet, HDL och främjar bättre hjärthälsa.
- Inlagd sill innehåller mycket socker, salt och i vissa lag mättat fett. Sill från Östersjön innehåller miljögifter.

Lax:
+ D-vitamin, Omega-3, B12, selen, niacin, antioxidanter
- Miljögifter och gravad lax innehåller socker. Välj kallrökt istället för gravad, och välj odlad eller allra helst Ekolax för mindre gifter och bättre miljöval.

Ägg:
+ D-vitamin, Omega-3, B12, folat, riboflavin, A- och E vitamin, antioxidanter samt aminosyran tryptofan. Tryptofan är med och tillverkar signalsubstansen serotonin som får oss att känns oss glada, nöjda, fokuserade och tillfreds , ett humör man gärna vill ha på midsommar;)
- inga, om du inte äter alldeles för många.

Potatis:
+ C-vitamin, fibrer, resistent stärkelse, antioxidanter, B6, kalium.
- Kokt potatis förlorar fibrer, men låter du den kallna återbildas de, så ät den därför kall för att ta del av fibrerna.

Jordgubbar:
+ C-vitamin, fibrer, antioxidanter, folat.
- Inga förutom om du äter med massa glass eller grädde, vilket innehåller mättade fetter och socker, ät gärna mer jordgubbar än det andra.

Och till sist, välj gärna surdegsbröd och lagrad ost för mer fibrer och mjölksyrebakterier, och glöm absolut inte att dansa runt Midsommarstången för en extra dos av smärtstillande och humörhöjande endorfiner.

Önskar er en riktigt Glad Midsommar!
Charlotte

Detta är en del av Hälsoutmaningen 2022, du hittar mer info om den på Instagram och Facebook @charlottef.se. Följ mig gärna där och på Linkedin

Ett bord uppdukat med midsommarmat
Ett bord uppdukat med midsommarmat
Boka yogaklass Boka resa Boka Work Life Balance kurs