Food Yoga Lifestyle När det medvetna valet blir det självklara

Som yogalärare, livsstilskonsult, föreläsare och författare erbjuder jag flera tjänster för ditt välmående

Publicerad 2022-01-21

Stärk din tarmflora genom medveten andning!

Det pratas mycket om hur du kan stärka din tarmflora och därmed bl a immunförsvaret genom rätt kost. Men det är inte bara kosten som hjälper. Vi vet t ex att stress påverkar tarmfloran negativt och det finns därför även andra livsstilsval för att bygga en stark, balanserad och hållbar tarmflora, t ex genom medveten andning.

Våra tarmbakteriers sammansättning, balans och artrikedom påverkar nästan alla hormonfunktioner och flera av våra organs funktioner, t ex vår hjärna. Det påverkar dock inte bara vår fysiska hälsa utan även vårt psykiska tillstånd. Nästan alla hormoner, signalsubstanser och större delen av vårt immunförsvar bildas i tarmen av olika bakterier som kommunicerar med vår hjärna via bl a Vagusnerven.

När vi blir stressade ändras vårt andetag till kort och snabbt samtidigt som vårt hormonsystem påverkas. Adrenalin, nor-adrenalin och kortisol utsöndras och våra "fight or flight" instinkter kopplas på ganska omgående, tankarna far runt, vi tappar fokus och vi känner av det i magen. Vi gör oss redo för att fly eller fightas. När detta händer skickas bl a blod ut till de stora muskelgrupperna som ska ta oss dit vi vill och för att skydda oss. Att detta händer lite då och då är ingen fara, vi behöver t.o.m lite stress för att må bra, men när det blir för mycket, för ofta, för starkt och framförallt under en för lång period, påverkar det oss negativt.

Förutom att det sliter på vår hjärna, rubbar vår tarmflora och hormoner, försämrar vårt immunförsvar, ökar det även risken för inflammation i kroppen och vi kan dessutom bli utbrända. Matsmältning, näringsupptag och vikten kan också förändras. Våra bakterier i tarmen kämpar för att hålla balansen men vid långvarig stress minskar de goda bakterierna och vi riskerar att få läckande tarm och inflammation som kan leda till sjukdom. Andetaget verkar här antiinflammatoriskt genom att minska på stresshormoner och frigöra "må bra" - hormoner såsom endorfin och oxytocin som minskar stress, får oss att känna ett lugn och hjälpa kroppen att landa i det parasympatiska nervsystemet "rest and digest". Det stabiliserar balansen i tarmen, minska risken för inflammation, ökar koncentrationsförmågan och blodcirkulationen, förbättrar återhämtning och matsmältning, ger oss mer energi och gör oss gladare.

Att magåkommor är kopplat till stress vet vi men nu vet vi alltså även att tarmfloran påverkas och att djupandning, gärna 5-10 minuter fokuserat om dagen, kan ha fantastiska effekter på din tarmflora och ditt välmående.

För mer läsning i ämnet sök på tarmflora och återhämtning längst upp till vänster i bloggen.

Breathe in breathe out inspirational postcard r653e5d8cca014d26814b1b7d76ac5cc1 vgbaq 8byvr 540

Detta är en del av Hälsoutmaningen 2022, du hittar mer info om den på Instagram och Facebook @charlottef.se.

Följ mig gärna där och på Linkedin.

Boka yogaklass Boka resa Boka Work Life Balance kurs