Food Yoga Lifestyle När det medvetna valet blir det självklara

Som yogalärare, livsstilskonsult, föreläsare och författare erbjuder jag flera tjänster för ditt välmående

Publicerad 2018-08-25

Selleri - 5 skäl att äta den varje dag.

Sellerin är en riktig supergrönsak. Många hälsoexperter världen över prisar den och har länge rekommenderat att dricka sellerijuice dagligen, av just den anledningen. Till och med det mineralrika sellerisaltet sägs var ett bättre alternativ till vanligt salt (svårt att hitta i sverige tyvärr, jag köper det i Frankrike).

Förutom att sellerin sägs ha en lugnande effekt på nervsystemet, vara mycket fiberrik och utrensande har den en mycket god effekt på hela vår tarmhälsa och välmående.

5 skäl till att äta sellerin varje dag.

  • Antiinflammatorisk: Tack vare sitt innehåll av flavoniderna quercetin, apigenin, kaempferol och luteolin, som är kraftiga antioxidanter, verkar sellerin antiinflammatorisk och anses skydda och mildra mot bla allergier, depression, reumatism och cancer.
  • Detoxande. Sellerin verkar utrensande på många sätt men framförallt i levern där den rensar ut tex svamp, dåliga bakterier, toxiner och virus. Den sägs även förbättre leverns hälsa och ökar dess kapacitet till bättre utrensning på egen hand.
  • Förbättrad matsmältning. Sellerin bidrar till återuppbygnad och balanserad magsyra som är mycket viktig för nedbrytning av födan, framförallt proteiner samt att skydda oss mot främmande bakterier. Bra att veta är att vi producerar mindre magsyra ju äldre vi blir.
  • Lugnar nervssystemet: Tack vare sina utrensande egenskaper och innehåll av fibrer lugnar den vårt nersystem bla genom att hjälpa kroppen bli av med toxiner och restprodukter.
  • Hjärthälsa: och sist men inte minst finns det forskning som menar att sellerin kan bidra till att sänka blodtrycket, och skydda mot stroke och plack i våra artärer.

Ja ni hör ju, det är bara att börja knapra selleri!

Jag återkommer snart med en grön supernyttig smoothie för er som kanske inte tycker om selleri eller bara tycker det är enklare att dricka era grönsaker.

Sellerismoothie kommer i nästa inlägg

Trevlig lördag:)

Jag finns också på Instagram och Facebook

Boka yogaklass Boka resa Boka Work Life Balance kurs