Food Yoga Lifestyle När det medvetna valet blir det självklara

Som yogalärare, livsstilskonsult, föreläsare och författare erbjuder jag flera tjänster för ditt välmående

Publicerad 2022-09-02

"I'm just here for the Savasana!"

I yogan avslutar man alltid med Savasana, även kallat ”dead mans pose”. Låter ju lite makabert men det tänker man inte på när man ligger där!

Många skojar om att dom bara går på yogapasset för Savasanan, och jag förstår dom. Den lilla, lilla stunden av några minuters återhämtning är magisk! Den räddade alla mina år med småbarn och störd nattsömn. Det spelade ingen roll hur dåligt jag hade sovit, hade jag bara möjlighet att yoga och avsluta med en Savasana räddades resten av dagen. Samma sak nu när istället tonåringarna håller en vaken om nätterna;)

Effekten av återuppbyggnad och återhämtning blir än mer påtagligt maxad efter att man yogat (eller tränat) en stund och fått tid att släppa stress och landa i kroppen. Syftet med positionen är att nå fullständig vila, avslappning och återhämtning både fysiskt men också mentalt och för själen genom att släppa all kontroll. Savasan skapar utrymme att låta det man gjort under yogan eller träningen landa och tillgodogöras i kroppen. Om vi rusar iväg direkt efter passet, oavsett tränings- eller yogaform, utan savasanan missar vi denna tillgodogörande process. Istället går vi därifrån med påslagna stresshormonerna och effekten av träningen blir inte densamma. Kropp och sinne behöver tid att landa i det parasympatiska nervsystemet "rest and digest" där den kan återuppbyggas, vila och "smälta" det vi gjort. Så att bara ge sig själv några minuters nedvarvning, återhämtning, stillhet, stretch etc ger oss möjlighet att memorera träningen vi gjort i muskelminnet, läka naturligt, få en effektiv återuppbyggnad, maxad återhämtning, mindre stress och ett lugnare sinne. Man borde därför egentligen lägga till Savasana efter all typ av annan träning och idrott också.

Det man gör är att ligga raklång, helt avslappnad på yogamattan, 5-20 minuter som en sista position. Vill man kan ta en filt över sig, ett bolster under knäna eller över höfterna, en ögonkudde eller ett block över nedre delen av magen för att få ännu djupare avslappning.

Hälsofördelarna är många som ni läst ovan men framförallt för att motverka stress, öka uthållighet, återuppbygga kroppen, bli mer effektiv, stark och klarsynt men också för att sänka blodtryck.

Ge dig själv en stunds Savasana i helgen och känn hur det känns!

Detta är en del av Hälsoutmaningen 2022, du hittar mer info om den på Instagram och Facebook @charlottef.se. Följ mig gärna där och på Linkedin

Boka yogaklass Boka resa Boka Work Life Balance kurs