Food Yoga Lifestyle När det medvetna valet blir det självklara

Som yogalärare, livsstilskonsult, föreläsare och författare erbjuder jag flera tjänster för ditt välmående

Publicerad 2023-08-03

Att leva med IBS och vilka förändringar som äntligen fick mig att må bra

Jag har nog provat de flesta dieter som finns. De där man ska undvika fett eller kolhydrater, räkna kalorier och fasta. Jag har gått på många nitar i tron om att om jag bara går ner i vikt kommer jag må bra. Länge trodde jag också att träning kommer av sig självt bara man köpte dyra gymkort. Men dieterna och gymkorten hjälpte inte och jag fortsatte känna mig ur form, uppsvälld, irriterad och trött.

Många års erfarenhet, utbildningar, biohacking och böcker senare har jag lärt mig hur jag ska leva, äta och träna så att min kropp, hormonbalans och sinne fungerar optimalt både fysiskt och mentalt. Det är inte alls svårt när man väl hittar den livsstil man mår bäst av - för när man känner sig stark, pigg, slank, smidig, glad, fokuserad mm vill man ju inte förstöra det genom att återgå till gamla vanor. Men det har tagit tid att komma hit och det har krävts disciplin, reflektion och en del bakslag.

I mitt fall har det varit min mage med diagnosen IBS, irritable bowel syndrome som betyder överkänslig tarm, som varit grundorsaken till att jag inte alls mådde bra framförallt i sena tonåren och det som drivit mig dit jag är idag. Vad som är orsaken till att jag fick IBS som barn vet jag inte men min pappa hade också alltid problem, så det är säkert en kombination av arv och miljö.

Jag hade ofta magsmärtor, svullen mage och gick sällan på toaletten. Detta orsakade att jag alltid kände mig tung, trött och ur form och blev så småningom min vardag. Efter några mindre lyckade försök med laxermedel och fiberpulver från diverse läkare tröttnade jag och började istället testa mig fram. Idag med facit i hand kan jag säga att det är yogan och den fiberrika kosten som haft störst påverkan på min hälsa. Träningen har jag alltid prioriterat men att byta träningspass mot yoga har bidragit till stora förändringar och en hållbar livsstil.

Den största kostförändringen jag gjorde var att sluta med mjölk i kaffet, minska rejält på snabba kolhydrater i form av sötsaker, vitt bröd, pasta och ris, inte småäta mellan måltiderna och att planera mina måltider så att jag åt vegetarisk eller vegansk till frukost och lunch med mycket fiberrika grönsaker, råkost, frukt, quinoa, fullkornsris, baljväxter, nötter och frön, olivolja etc. och mer protein på kvällen med en lättare sallad eller varma grönsaker. Jag slutade även helt ett tag med gluten och baljväxter men har utan problem återinfört dem i min dagliga kost. Jag äter sällan rött kött och skaldjur eftersom det påverkar min matsmältning negativt.

När välmåendet sakta men säkert blir bättre följer allt annat med. Den dagliga yogan har blivit ett positivt beroende om man kan säga så, och den dagliga motionen och ätfönster likaså.

Tarmens hälsa är en av de avgörande anledningarna till hur vi mår allmänt och ju mer kunskap om vår egna tarmflora vi har desto lättare kan vi hitta den livsstil som vi mår bäst av. Vill du testa din tarmflora och veta om du genom kosten kan förbättra balans och därmed ditt välmående? Ta gärna del av min rabatt på Gutfeelinglabs.se - Ange rabattkod CHARLOTTEF30 - så erhåller du 30% rabatt vid köp.

Här kommer några tips på hur vi alla kan förbättra vår hälsa och kom ihåg att alltid utgå från dig själv och dina förutsättningar:

 1. Gör en självanalys eller boka in en tid hos mig.
 2. Memorera eller skriv ner hur du mår när du ätit viss mat, tränat eller inte tränat, sovit mycket eller lite etc.
 3. Notera hur dina stressnivåer är och hitta vad som triggar stress och hur du kan minimera det.
 4. Börja med att förändra det du märker att du inte mår bra av
 5. Testa att leva utan den typen av mat stress, umgänge, träning i minst tre veckor för att se om du upplever en skillnad
 6. Testa olika typer av avslappning för att minska stress. Kom gärna och yoga hos mig
 7. Börja dagen med ett glas stilla vatten
 8. Planera in din träning varje vecka och din vardagsmotion varje dag
 9. Ät en tallrik råkost, som innehåller mycket enzymer och hjälper matsmältningen, dagligen.
 10. Se till att få tillräckligt med återhämtning och sömn – bl. a viktig för att kroppen ska tillgodogöra sig maximalt med näring, hjärnan rensas och kroppen återuppbyggas.
 11. Var ute i dagsljuset varje dag. Läs mer om d-vitaminets viktiga funktioner här
 12. Umgås med människor ger bra energi, där du känner dig avslappnad och kan vara dig själv 100%
 13. Var disciplinerad - när du väl hittar den livsstil som passar dig kan du släppa på disciplinen emellanåt för att sedan återgå utan problem. Då kommer du vilja välja det som är det bästa för dig utan att tänka på det.

"När det medvetna valet blir det självklara!"

Lycka till - och om du känner att du behöver hjälp att hitta din livsstil - läs mer om min livsstilsrådgivning här och hör gärna av dig!

Boka yogaklass Boka resa Boka Work Life Balance kurs