En av de roligaste arbetsuppgifterna jag har givit mig själv är att ha koll på vad som händer inom kost och hälsa;) Det innebär ju att jag måste testa nya restauranger, produkter, träningstyper och ha koll på nyheter både inom mat, dryck och träning. Och med den ursäkten är det inte svårt att få dagarna att gå:). Här kommer några positiva trender inom framförallt mat.
Restaurangbranschen är mitt inne i ett skifte där det för många sker en grundläggande förändring i tänket om klimatsmart mat, minskat matsvinn och total transparens för kunden.
Vegetariskt och veganskt fortsätter växa starkt: Restaurangerna hakar nu på och går mer och mer åt det vegetariska och veganska hållet och en trend i bl a USA är att vända på menyn, där grönsakerna utgör huvudingredienserna och köttet är förpassat till att bli ett tillbehör.
Det har också blivit en utmaning bland kockar att lyckas med den bästa vegorätten och snacket har förflyttats från vilket köttstycke du hanterar till hur du lyckas bäst med den rostade blomkålen. Rotfrukter kommer mer och mer i oändligt många variationer – friterad, ugnsbakat, gratinerad mm.
"Eat clean and stay lean"! Clean eating etablerar sig allt mer och ersätter många dieter. (Clean eating=reko, eko naturlig och färsk mat som ej blivit processad, fri från tillsatser och som äts så nära sitt ursprung som möjligt - bra för oss och miljön). Fler och fler märker att dom mår bättre av "Clean eating" och att man då inte behöver hålla sig till en strikt diet, livsmedelsindustrin hänger med och marknaden med nya "rena" produkter, rätter och drycker växer snabbt. MEN var noga med att läsa innehållsförteckningen eftersom många producenter gärna använder uttrycket men inte riktigt håller sig till konceptet...
Transparens: Konsumenternas krav på att få veta var maten kommer ifrån, vad den innehåller och vilken klimatpåverkan den har mm har börjat sätta sina spår. Livsmedelsverket ändrar sina lagar och snart måste all mat redovisa exakta ingredienser, näring, mängd, ursprung, tillsatser mm. Många restauranger och matbutiker visar även klimatpåverkan och jobbar mer och mer med att minska matsvinnet. Framför allt stora fast food restauranger ser över vad deras mat innehåller och förtydligar deras ingredienslista.
En av Stockholms senare restaurangtillskott har varit bland de första att anamma dessa trender. Mother, som öppnade i början av året, satsar på ren mat med mycket ekologiska inslag, mer vego än kött och drinkar gjorda på färskpressade juicer med en riktigt bra "virgin" cocktails. Här har man också anammat trenden att vända på det hela – alkoholen är något man lägger till drinken och inte tvärtom.
Självklart har nyöppnade "Pontus in the Air" hoppat på vissa trender med clean mat, stor variation och mycket grönt. Läs mer om hela konceptet här
Allmänna mattrender: vi går mer och mer åt traditionell typ av matlagning där råvarorna tillagas långsamt och varsamt. Maten behåller generellt mer näring när man te x syrar, aktiverar och groddar den.
Raw food etablerar sig alltmer, både som huvudrätt och efterrätt.
Och ingen har väl missat att bowls av alla slag är superinne, Smoothie bowls, Açaí bowls, Buddha bowls, Sallad bowls etc....
Drycker: På dryckessidan fortsätter de varma superfoodlattarna, både med och utan kaffe/te, att växa. Gemensamt är att de är fulla av näring och ger mer en bara en god dryck. Ta t ex Golden Milk, som är full av antiinflammatoriska egenskaper.
Blueberry är en kedja som tidigt tog in superfood lattes på menyn. Och nu börjar många traditionella caféer ta in några av dessa på menyn: t ex Matcha Latte (grönt te med varm växtbaserad dryck, från Japan, och extremt rik på antioxidanter), "Bulletproof Coffee", Chaga Latte (ett antioxidantrikt svamppulver blandad med kaffe och t ex havredryck) och Yerba Mate (uppiggande te på hela blad från en typ av Järnek, vanligt i Argentina).
Så nu blir det allt lättare att äta god, ren, klimatsmart och hälsosam mat även på restaurang.:)