Food Yoga Lifestyle När det medvetna valet blir det självklara

Som yogalärare, livsstilskonsult, föreläsare och författare erbjuder jag flera tjänster för ditt välmående

Publicerad 2023-08-02

Sötpotatis vs potatis

Är sötpotatis nyttigare än vanlig potatis? Egentligen är dom väldigt lika näringsmässigt och båda två är riktigt bra näringsriktiga råvaror och stapelvaror i många länder. Den lila sötpotatisen är till exempel en huvudråvara i den blå zonen Okinawa.

Sötpotatisen är lite av en favorit hemma hos oss. Jag använder den till allt från hemmagjorda pommes frites, mos och röror, rostad i ugn och som chips. Delvis för att den är lite nyttigare än den vanliga potatisen, men framförallt för att den är så god.

Sötpotatis är däremot inte en potatis som många tror utan en ört vars rotknölar man äter. Den finns i orange, lila och vit och tillhör ”the morning glory family” och skiljer sig därför från potatisen som tillhör ”nightshades”. Nightshades innehåller bl a alkaloider, ett ämne vissa människor kan vara känsliga mot och då ofta avråds att äta. Näringsmässigt är potatis och sötpotatis mycket lika, men fördelen med sötpotatisen är att den innehåller en hel del antioxidanter som betakaroten, mineraler som järn, folat, kalium, natrium och vitamin E. Dessutom innehåller den mer fibrer än den vanliga potatisen och har ett lägre GI.

Precis som vanlig potatis innehåller sötpotatisen resistent stärkelse vilket är en viktig fiber som sägs motverka metabolt syndrom, riskfaktorer som kan leda till livsstilsrelaterade sjukdomar som bland annat diabetes och hjärtinfarkt. Stärkelsen blir till socker när den upphettas och höjer då vårt blodsocker vid intag, men återgår till att bli resistent om den får svalna innan vi äter den. Det är därför kall potatis och sötpotatis är bättre för oss än varm. Ännu en anledning att göra chips av dem, se recept här

Även om de är lika näringsmässig anses sötpotatisen vara ett lite hälsosammare val tack vare:

  • Ett högre innehåll av antioxidanter som stärker immunförsvaret och bromsar åldrandet, bl a betakaroten som är ett förstadium till A-vitamin och är bra för bl a ögonhälsan
  • Lägre påverkan på blodsocker och därmed skyddar bättre mot insulinresistens och i förlängningen diabetes typ 2.
  • Ett högre innehåll av kostfibrer vilken gynnar en balanserad tarmflora, stärker immunförsvaret, bidrar till god maghälsa och balanserad vikt.
  • Ett högre innehåll av kalcium som bl a stärker skelett och tänder.
  • Potatis däremot innehåller lite mer protein och C-vitamin och lite mindre kalorier och kolhydrater än sötpotatisen.
  • Både söt- & vanlig potatis är nyttigast att äta avsvalnade för att bibehålla större mängd kostfibrer.
  • Ur miljösynpunkt är det såklart bäst att välja svensk ekologisk potatis då sötpotatisen oftast importeras långt ifrån.
Boka yogaklass Boka resa Boka Work Life Balance kurs