Food. Yoga. Wellness. När det medvetna valet blir det självklara

Som kostrådgivare, hälsocoach, yogalärare och föreläsare erbjuder jag flera tjänster för ditt välmående. 

Indisk sötpotatis- och kikärtsgryta

Indisk Antiinflammatorisk gryta

(V) Vegan, (G) Glutenfritt

En smakrik, varm, vegansk och näringstät gryta med Indiska och antiinflammatoriska kryddor. Passar bra till fullkornsris och serveras med en aprikoschutney. Det här receptet är inspirerat av Curlyfoods.

Ingredienser ca 6 portioner

  • 1 gul lök
  • 1 färsk chili
  • 4 vitlöksklyftor
  • 3 cm ingefära
  • 2-3 sötpotatisar (beroende på strl)
  • 1,5-2 burkar kokosmjölk
  • 1/2 blomkål
  • 2 bifftomater
  • 1 burk kiärtor
  • 1 citron- juicen
  • 2 dl grönsaksbuljong (buljongpulver och vatten)
  • 1,5 – 2 msk indiska torra kryddor: Blanda 1 msk vardera: spiskummin, ingefära, koriander, 1 tsk gurkmeja och lite kajenpeppar, rör runt och blanda ner angivet mått i grytan.
  • Rapsolja eller koksoolja
  • Havssalt
  • Fullkornsris, svart ris eller quinoa.

Aprikoschutney:

  • 18 torkade och blötlagda aprikoser
  • 6 soltorkade tomater i olja
  • 2 dadlar
  • Lite vatten
  • 1/2 gul lök
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 3 msk olivolja
  • 1 nypa havssalt
  • 1 kruka persilja

Gör så här:

Aprikoschutney:

  • Blötlägg aprikoserna och dadlar, gärna i minst 2 timmarna.
  • Finhacka aprikoser, dadlarna, tomaterna, lök och persilja.
  • Blanda i en skål.
  • Häll i olja, vinäger och lite vatten, rör runt, salta lite och ställ i kylskål.

Grytan:

  • Rengör alla grönsaker och skala det som behövs.
  • Finhacka lök, chili, vitlök och ingefära och fräs i oljan på mellanvärme
  • Skär sötpotatis i större bitar och lägg ner i grytan.
  • Tillsätt den Indiska kryddblandningen.
  • Tillsätt 1 burk kokosmjölk
  • Koka riset enligt förpackningen.
  • Koka upp vatten och blanda med buljongpuver, häll i grytan och låt sjuda i ca 10 minuter.
  • Häll av vattnet från kikärtorna och blnada ner tillsammans med de hackade tomaterna och blomkålsblommorna, låt småputtra några minuter.
  • Pressa i juicen från den halva citronen, strö i lite havssalt.
  • Rör runt ordentligt, smaka av och känn på konsistensen, häll på mer kokosmjölk tills den är lagom krämig och kanske lite mer Indisk krydda.
  • Servera med ris och chutney.
Boka yogaklass Boka resa Boka onlinekurs