Food Yoga Lifestyle När det medvetna valet blir det självklara

Som yogalärare, livsstilskonsult, föreläsare och författare erbjuder jag flera tjänster för ditt välmående

Buddha Bowl

Foto: Frida Bengtsson

Buddha Bowl – a superfood bowl

(V) veganskt, (G) glutenfritt, (M) mejerifritt

Buddha bowl är en vegansk skål inspirerad från yogavärlden med den Ayurediska och Macrobiotiska maten. Den består av varma rostade grönsaker, en bas, en baljväxt och valfria färska grönsaker. På det häller man en underbart god Tahini dressing. Förutom en skön mättnad efter denna näringstäta måltid infinner sig ett lugn och balanserad energi för resten av dagen.

Ingredienser 1 portion

  • 2 nävar blandade gröna blad (ruccola, spenat och mache)
  • 1 näve strimlad grönkål
  • 1/4 skivad sötpotatis
  • ½ rödlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 portion quinoa eller råris (ca 1 dl färdigkokt)
  • 4 broccolibuketter
  • ½ dl valfria bönor, linser, kikärtor eller tofu.
  • 1 msk syrade grönsaker tex vitkål, kimchi, rödbetor eller morötter
  • ½ avokado
  • 1 krm chiliflakes, 1 tsk flingsalt, 1msk spiskummin, ¼ msk gurkmeja, 1krm peppar, 1 vitlöksklyfta, olivolja/naturell kokosolja.

Till dekoration: några blad vardera av tex färsk mynta, koriander och persilja.

Tahini Sauce/Dressing

  • 4 msk tahini
  • 4 msk vatten
  • juice av en citron
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 tsk havssalt
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk honung eller agave.

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 200 grader
  2. Skala och tärna sötpotatis och klyfta löken blanda tillsammans med lite olivolja, chiliflakes, vitlök och flingsalt, låt gärna marineras en stund, lägg på en plåt och värm i 20-25 minuter, rör om emellanåt.
  3. Koka quinoa/råris enligt förpackningen.
  4. Blanda spiskummin, gurkmeja, salt, peppar, chili och 1 pressad vitlöksklyfta.
  5. Skölj bönorna och blanda med kryddblandningen
  6. Rosta sedan i en halvhet stekpanna med kokosolja eller olivolja tills gyllenbruna och dofterna börjar sprida sig.
  7. Skölj broccolin och tärna avokadon.
  8. Blanda ingredienserna till dressingen och rör tills krämig.
  9. Bygg din Buddha bowl med de gröna bladen i botten, lägg sedan quinoa, bönorna, sötpotatisen, löken, broccolin runt längs med kanterna.  Lägg de syrade grönsaken i mitten och toppa med avokadotärningarna. Ringla över dressingen och dekorera med örterna. Eftersom jag sällan hinner syra mina egna grönsaker kan jag rekommendera Tistelvinds eller Surtantens som finns på välsorterade matbutiker.

Tips!

När du ändå kokar basen, rostar baljväxterna och ugnsrostar grönsakerna, gör mer av allt för att snabbt kunna göra flera Buddha Bowls senare samma vecka.

Boka yogaklass Boka resa Boka Work Life Balance kurs