Food Yoga Lifestyle När det medvetna valet blir det självklara

Som yogalärare, livsstilskonsult, föreläsare och författare erbjuder jag flera tjänster för ditt välmående

Publicerad 2025-07-18

10 år som kostrådgivare – mina största lärdomar

I år är det tio år sedan jag utbildade mig till kost- och näringsrådgivare och startade mitt företag. Tio år fyllda av samtal, föreläsningar, klientmöten, research, resor, reflektion – och inte minst en bok. Under den här tiden har jag fått möta hundratals människor med olika livsstilar, behov och frågor kring kost och hälsa. Jag har följt trender som blossat upp och sedan försvunnit. Jag har läst oändligt med studier, testat, omvärderat, lärt nytt och bekräftats i det jag trott på från början.

Det som gläder mig mest är att det jag alltid förespråkat – en naturlig, balanserad livsstil grundad i hur vi är skapta att leva – gång på gång bevisats vara det som verkligen håller i längden.

Här är några av mina största lärdomar från de här tio åren, både professionellt och personligt:

1. Medelhavskosten håller – och håller dig frisk

Medelhavskosten är fortfarande den mest studerade och bevisade hälsosamma kosten vi känner till. Den minskar risken för typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och inflammation – och är samtidigt enkel, god och naturlig. Det är också den kost jag själv lever efter i största möjliga mån.

2. Eat real food. Not too much. Mostly plants

Michael Pollans klassiska citat sammanfattar allt jag står för. Ät riktig mat, mest växtbaserad, i rimlig mängd. Inga pekpinnar, bara ett enkelt förhållningssätt.

3. Dieter fungerar inte – hållbara vanor gör

Kortsiktiga dieter kan ge snabba resultat, men är sällan hållbara. Det som fungerar är att skapa en livsstil som du trivs med – där du äter god, näringsrik mat, rör på dig regelbundet och lyssnar på kroppens signaler.

4. Regelbundenhet slår perfektion

Ät när du är hungrig, gärna på regelbundna tider, och ät dig lagom mätt. Det stabiliserar blodsockret, stärker hormonbalansen och håller matsmältningen i schack.

5. Det finns inget "one size fits all"

Periodisk fasta, flera små måltider eller tre större om dagen? Det beror på vem du är, var i livet du befinner dig och hur din kropp fungerar. Ayurveda har lärt mig mycket om att vi är olika och hur vi kan lära känna oss själva– vilket är något jag alltid försöker förmedla. Testa dig fram. Anpassa.

6. Hur och var du äter spelar roll

Att äta utan skärm, i lugn och ro, med andra människor, påverkar hur du mår – både fysiskt och mentalt. Hur snabbt du tuggar, hur ofta du äter, hur du upplever smaken – allt detta påverkar din relation till mat och hela ditt välbefinnande.

7. Du är inte vad du äter – utan vad du tar upp

Två personer kan äta samma sak men ta upp näringen helt olika. Tarmfloran, tarmväggen, hormonerna, matsmältningen och livsstilen avgör vad som faktiskt kommer kroppen till nytta – på cellnivå.

8. Det mest naturliga har blivit det mest utmanande

Vi är biologiskt skapta för att leta efter mat och äta det vi hittar i naturen. Men idag är tillgången till mat konstant – och mycket är designat för att skapa beroende. Utmaningen är inte att få i sig tillräckligt, utan att värna om kvalitet, mängd och medvetenhet.

9. Allt hänger ihop

Tarmen, hjärnan, hormonerna, lymfsystemet, immunförsvaret – allt samverkar. Du är inte starkare än din svagaste länk. Därför är kost bara en av flera pusselbitar. För att må bra behöver du också sömn, rörelse, återhämtning, gemenskap och mening.

10. Enkelhet vinner alltid

Riktig mat, naturliga råvaror, variation i färger, smaker, konsistens och tillagning - det är kärnan. Det behöver inte vara perfekt. Men det ska vara gott, ge dig rätt näring, energi, tillfredsställelse och anpassat för dig.

Att summera dessa år har fått mig att känna ännu större tillit till det enkla, naturliga och långsiktiga. Jag är så tacksam för alla er jag fått möta längs vägen – ni har lärt mig så mycket.

Och resan fortsätter.

Boka yogaklass Boka resa Boka Work Life Balance kurs