Vi är många som njuter av våren, värmen, ljuset och blomningen. Men lika många som gråter över pollen och faktiskt upplever våren riktigt jobbig på många sätt.
Oavsett var man är kan vi ju lätt konstatera att det är så vansinnigt vackert och intensivt på en och samma gång, under den här bästa tiden på året.
Men hur hittar vi balansen mellan allt som ska göras, den viktiga återhämtningen, det roliga festande och njutandet av ljus och värme?
Många drabbas av just vårtrötthet och en del av vårdepression, men vad innebär det egentligen och är det ok att inte känna sig glad och sprudlande under denna tid?
Jag älskar våren, tror jag i alla fall, men blir alltid lite kluven när den kommer. Man har ju längat ihjäl sig under februari, mars och oftast ett lurigt april. Och även om ljuset, solen och värmen ger mig massor med energi så blir jag alltid, till en början, trött, lite ångestfylld och stressad över allt man vill och ska göra.
För mig går det över när jag ställt om mig, men det tar någon vecka. Det är inga större problem egentligen men ändå lite förvånande.
Det finns människor (ca 5-10 %) som verkligen lider av sk årstidsbunden depression, däribland vårdepression och jag har full respekt för att mina bekymmer inte klassas som depression. (Det ska vara återkommande symptom 2 år i rad och hålla i sig minst 2 veckor i streck, för att få den diagnosen).
Det verkar dock finnas många som känner som jag, och eftersom jag tycker detta är intressant kunde jag inte låta bli att undersöka det lite djupare. Nedan följer lite fakta och lite längre ner några enkla tips för att mildra symptomen.
- Har man lägre halter av serotonin och dopamin, signalsubstanser som hjälper oss att må bra, drabbas man oftare av årstidsförändringar. En del har lågt av dessa överlag, en del pga av stress eller andra orsaker som tömmer förråden.
- Vårt sömnhormon, melatonin, regleras av mörker så att vi blir tröttare på hösten och vintern.
- Men hur kommer det sig då att vi blir trötta när vi går över till sommartid och melatoninet sjunker, borde ju vara tvärtom. Detta har forskarna ännu inte något bra svar på.
- Men man tror att den biologiska klockan rubbas och hormoner hamnar i oblans av årstidsförändringar, tids- och ljusomställningar. Man är mer eller mindre känslig mot det delvis beroende på sina hormonnivåer och genetiskt.
- Årstidsbunden depression finns inte runt ekvatorn, utan blir vanligare ju mer norr och söder man kommer i de delar där framförallt ljuset ändras mycket under året.
- Symptom kan vara olust, trötthet, håglöshet, minskad sexlust, kolhydratsug, ångest.
- Stressen som för många kommer med våren, försommaren, är också något som kan laka ur serotoninnivåerna och få många att känna sig trötta.
Ogräspanik!
Tips som kan mildra symptomen.
- Sänk kraven inför vår och försommar, kolla igenom kalendern, planera och tacka nej. Starta inga stora projekt.
- Mörklägg sovrummet för en god natts sömn.
- Boosta med mat som innehåller Tryptofan, en aminosyran som enkelt förklarat ombildas till serotonin, tex kyckling, ägg, spannmål, yoghurt, kikärter, banan och pumpafrön.
Banan på rågknäcke, bra serotoninboost
- Återhämta dig när du har möjlighet, tex 10 min efter lunch i solen, meditaition eller lugn yoga.
Återhämtande yoga, shavasana
- Rör på dig för att frigöra dopamin och endorfin. Träna gärna utomhus för sol och ljus, utmana dig för att få upp flåset med tex intervaller. Men bättre än inget är alltid en promenad.
En löprunda kan hjälpa.
- Gör saker du tycker om i första hand för att bli stark inifrån och sen orka ta tag i det som är mindre roligt.
Tjejmiddag
Önskar er en härlig vår och försommar, njut av lite långhelger och glöm inte att lyssna på dig själv!
(Källor psykologiguiden.se, specialnest.se, doktorn.com mfl)