Food Yoga Lifestyle När det medvetna valet blir det självklara

Som yogalärare, livsstilskonsult, föreläsare och författare erbjuder jag flera tjänster för ditt välmående

Publicerad 2018-06-05

Ät tillsammans - bidrar till bättre hälsa!

Den traditionsenliga familjemiddagen blir mer och mer ovanlig hemma hos många och framförallt i vissa delar av världen.

Men det finns faktiskt flera anledningar till att äta tillsammans med andra och göra det så ofta det bara går!

Enligt The Blue Zones Lifestyle (Blue zones kallas de områden där människor lever längst och lyckligast) är den gemensamma måltiden en stor faktor till deras välmående och hälsa.

En av deras ledord är family first och dom anser att måltiden allra helst skall ätas tillsammans. Dom äter i stort sett aldrig ensamma, framför datorn, stående eller på väg.

Man ser också, förutom att tillfredställa behovet av gemenskap och tillhörighet, att detta kan bidra till större intag av frukt och grönt framförallt hos barn, en mer varierad kost, förbättrad tarmflora genom utbytet av bakterier, man äter långsammare, tuggar mer och slutar äta när man är mätt.

Vidare har man sett att det också kan påverka prestation, koncentration, minska risken för ätstörningar och överkonsumtion.

Vi kanske lever i en värld idag där det inte alltid är lätt att få till dessa måltider, men om vi har som mål att göra det några dagar i veckan så kan vi hoppas att vi får ta del av några hälsofördelar!

En till sak som är viktig är att utifrån ett socialt perspektiv är det ovärderligt att äta tillsammans utan skärmar. För att både öva på att konversera och lyssna speciellt, för den kommande generationen.

I min familj försöker vi hålla på att alltid äta söndagsmiddag och ser det som bästa tillfället att äta tillsammans, hinna prata och  försöka få till att alla hjälper till med matlagning (även om vi måste jobba hårt för att få med alla på den sistnämnda...;).

Jag önskar er trevlig Nationaldagsfirande!

Hemsida: www.charlottef.se

Insta och FB: @charlottef.se

Boka yogaklass Boka resa Boka Work Life Balance kurs