Food Yoga Lifestyle När det medvetna valet blir det självklara

Som yogalärare, livsstilskonsult, föreläsare och författare erbjuder jag flera tjänster för ditt välmående

Publicerad 2018-08-04

5 anledningar att äta musslor - ett riktigt "superfood"!

Igår när vi åt lunch ville min dotter gärna ha Moules Frites, Musslor med Pommes. Det gladde mig av två anledninar; dels för att hon gärna testar nytt men också för att just musslor anses vara ett riktigt superfood. Och det bästa av allt var att hon fick båda bröderna att smaka och dom gillade det:))

Så, om vi bortser från pommes friten som såklart inte är nyttig någonstans, så är musslor den raka motsaten. Här följer 5 anledningar till varför du ska äta musslor (och ostron):

  1. Musslor innehåller massor med mineraler men framförallt järn, jod och selen där 100 gram musslor ger mer än RDI (rekommenderat dagligt intag) av alla tre mineraler.
  2. Är en extremt god källa till vitamin B12 och är därför extra bra för de som äter mycket veganskt (och kan ha brist på just denna vitamin). Även om musslor är animalisk har de ett primitivt nervsystem och ingen hjärna, vilket gör att de inte känner något. Därför anses det för vissa veganer ok att äta musslor och ostron.
  3. Hög halt av högvärdigt (alla aminosyror) protein, ca 15gr per 100 gr (ungefär samma som ägg).
  4. Mycket låg fetthalt men det fett som finns är av mycket hög kvalitet och hälften är den nyttiga fettsyran Omega-3.
  5. För hållbart vatten - Musslor hjälper vattnet mot övergödning, eftersom de lever på alger och andra partiklar som de filtrerar och således rensar från att gödas i vattnet.

Ät endast godkänt odlade musslor från kontrollerade vatten för hållbart fiske och som kontrollerar risken för att musslan får i sig algtoxiner och bakterier. Detta i sin tur minskar risken att du blir sjuk. Dock finns inget garanterat skydd mot magsjukeviruset Norovirus, men risken minskar när musslorna kokas och öppnar sig så att ångan och vätskan når hela musslan och blir kokt. Eftersom musslor inte innehåller några fibrer rekommenderar jag en sallad till istället för pommesen, gärna med mycket rårivna grönsaker och en god dressing.

Boka yogaklass Boka resa Boka Work Life Balance kurs